open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Dodatni milion za automobile za RVI, po vozilu 50.000 KM
Vlada BiH je danas na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o sufinansiranju nabavke putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto I grupe kojom se, između ostalog, predviđeni iznos za nabavku putničkog automobila povećava sa 30.000 KM na 50.000 KM.
22.12.2023. u 14:50
get url
text

Predlagač Uredbe pojašnjava da su razlozi za donošenje ovih izmjena i dopune Uredbe prvenstveno da krajnji korisnici ovog prava dobiju što kvalitetniji automobil koji će zadovoljiti njihove potrebe, s obzirom da se radi o najtežoj kategoriji ratnih vojnih invalida čije se zdravstveno stanje svakodnevno pogoršava.

Navedeno je i da se, prateći kretanje napretka u automobilskoj industriji i rasta cijena na tržištu, ukazala potreba da do sada predviđeni iznos po automobilu poveća kako bi se svim korisnicima kojim se i dodjeljuje putnički automobil dodijeli automobil iste kvalitete kao i prethodnih godina, a bez umanjenja broja korisnika.

Uredbom je izmijenjen i rok u kojem korisnici automobila ne mogu otuđiti automobil sa sedam na tri godine, kao i to da se sredstvima od 50.000 KM ne plaća porez na dodatu vrijednost.

Ovim izmjenama i dopunama iznos budžetskih sredstava na Kapitalnim transferima pojedincima - automobili za invalide povećan je za milion KM sa 1,5 milion KM na 2,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.