open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Sarajevu
Dodijeljene nagrade za Najljepše dječije pismo 2023. godine
Svečana dodjela nagrada za 52. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2023. godine održana je u Sarajevu.
18.10.2023. u 16:12
get url
text

U ambijentu Hotela Evropa, BH Pošta je kao domaćin dočekala sve nagrađene učenike iz Bosne i Hercegovine, te im je u sklopu svečanog programa dodijelila vrijedne nagrade. Ovo takmičenje svake godine zajednički organizuju tri javna bh. poštanska operatera - BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar, a ovogodišnji domaćin manifestacije bila je BH Pošta. 

Prvoplasiranoj Elmini Meštrovac, učenici OŠ Jajce iz Kruščice, čije je pismo predstavljalo našu državu na svjetskom takmičenju za najljepše pismo u 2023. godini, nagradu je uručio Avdija Numanović, izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte. Meštrovac je nagrađena sa 500 KM, mobilnim telefonom i prigodnim poklonima poštanskih operatera. Sa 100 KM nagrađena je njena nastavnica maternjeg jezika Dževida Huskić.

Iz BH Pošte ovom prilikom su naglasili da im je izuzetno važan projekat Najljepše pismo u kojem godinama učestvuju sa kolegama iz druga dva poštanska operatera, ali i sa poštama iz cijelog svijeta. Kroz saradanju sa osnovnim školama nagrađuju kreativnost djece i potiču njihovu pismenost. Ističu da svoju društvenu odgovornost nastoje podijeliti na sve one koji su važni za naše društvo, stavljajući djecu, njihove aktivnosti i potrebe uvijek na prvo mjesto.

Drugo mjesto pripalo je Mariji Pejić iz OŠ Marko Marulić Ljubuški koja je nagrađena sa 300 KM , mobilnim telefonom i prigodnim poklonima, a njena nastavnica Ivana Bubalo sa 100 KM i poklonima poštanskih operatera. Treće mjesto i nagradu od 200 KM, mobilni telefon i druge poklone osvojila je Lara Andrijević, učenica OŠ Sveti Sava Kotor Varoš. Larina nastavnica Velida Popović  nagrađena je sa 100 KM i drugim poklonima.

Utješne nagrade, bežične slušalice i poklon pakete dobili su učenici: Mila Kodić iz OŠ Danilo Borković - Bosanka Gradiška, Dorotea Popović iz OŠ Sveti Sava - Lukavica, Lucija Matković iz OŠ Vitez - Vitez, Ivan Pavao Boltar iz Treće osnovne škole Mostar, Helena Petrović iz OŠ Sveti Sava - Crnjelovo, Mina Rahić iz OŠ Vladislav Skarić - Sarajevo i Valentina Krajina iz OŠ Fra Mijo Čuić - Bukovica, Tomislavgrad.

Za najkreativniji rad proglašen je grupni rad odjeljenja I-1 OŠ Mladen Stojanović iz Laktaša, a nagradu je preuzela njihova učiteljica Zorica Savić.

U nagrađivanje učenika uključili su se i Agencija za poštanski promet BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH sa zanimljivim poklonima za troje prvoplasirane djece.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su glumci Armin Omerović, Mona Muratović i Aldin Tucić, popularni profesor geografije Vedran Zubić, te učenici Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, Ishak Sarač i Jasmina Hamza. 

{$galerijaFotografija}

Međunarodno takmičenje u pisanju pisama održava se svake godine prema uputi Svjetskog poštanskog saveza (UPU), na temu koju odredi UPU. Ovogodišnja tema glasila je "Zamisli da si super junak i tvoja je misija učiniti ceste širom svijeta sigurnijima za djecu. Napiši pismo nekome i objasni koje bi ti super moći bile potrebne u postizanju misije".

Cilj ovog takmičenja je podsticanje pismenosti i kreativnosti kod mladih osoba, kao i upoznavanje sa poštanskim uslugama i njihovoj važnosti u svakodnevnom životu čovjeka, ali i druženje i međusobno upoznavanje učenika osnovnih škola širom BiH, saopćeno je iz Javnog preduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

 

bh pošta 2.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.