open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Vijećnici
Dodijeljene Šestoaprilske nagrade za 2020: Među laureatima i Alija Hadžiosmanović Braco
U Vijećnici je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj su uručena priznanja laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2020. godinu.
22.12.2020. u 17:25
get url
text
Šestoaprilska nagrada Sarajeva 2020
Šestoaprilska nagrada Sarajeva 2020

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva ove godine su dobili akademik Mirko Pejanović, humanitarna organizacija Merhamet, dr. Faruk Čaklovica i Alija Hadžiosmanović Braco.

Gradski vijećnici su u martu tajno glasali o prijedlozima Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade koji je ove godine proveo proceduru u skladu sa unaprijeđenim procesom u odnosu na ranije godine. Grad Sarajevo je ove godine raspisao javni poziv sa jasno preciziranim kriterijima i načinom predlaganja kandidata.

{$galerijaFotografija}

Vijećnici su najveće gradsko priznanje dodijelili za oblast nauke i obrazovanja dr. Faruku Čaklovici.

- Šestoaprilska nagrada predstavlja, u tradicijskom smislu, kontinuitet podrške razvoju modernog društva bez predrasuda, usmjerenom ka ostvarivanju najviših civilizacijskih vrijednosti ljudskog bitisanja - rekao je Čaklovica. 

Za oblast sporta nagrada je uručena Aliji Hadžiosmanoviću. Dobitnik za oblast zdravstva i socijalne zaštite je Merhamet, a za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva nagradu je dobio akademik Mirko Pejanović.

- Izuzetna je čast biti dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Šestoaprilaska nagrada simbolizira dan kada je Sarajevo 1945. godine oslobođeno, na kraju Drugog svjetskog rata od fašističke okupacije - rekao je Pejanović.

U obrazloženju dodjele kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2020. godini Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet naglašava se, između ostalog, da je Merhamet, kao organizacija koja je osnovana 1913. godine, "do danas ostala dosljedna misiji dobročinstva i sprečavanja siromaštva i očuvanja ljudskog dostojanstva bošnjačkog naroda, ali i svih ostalih građana BiH kojima je pomoć bila potrebna".

Merhamet je za svoj rad dobio brojna domaća i međunarodna priznanja, među kojima su i Orden Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem koje je dodijelilo Predsjedništvo BiH i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, Međunarodnu nagradu mira pape Ivana Pavla Drugog te priznanje Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Kenan Vrbanjac rekao je da je na čelu Merhameta oko dvije godine.

- Merhametova misija dobročinstva započela je 1913. godine baš u Sarajevu. Merhamet je jedna od najstarijih humanitarnih organizacija, ne samo u državi nego i na Balkanu - pojasnio je Vrbanjac.

Počasnu Plaketu Grada Sarajeva, Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo je uvaženom hafizu Ismetu ef. Spahiću, dugogodišnjem zamjeniku bivšeg reisu-l-uleme, glavnom imamu i hatibu Gazi Husrev-begove džamije i profesoru Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Ismet ef. Spahić, tokom svog djelovanja značajno je doprinio očuvanju, zaštiti i unapređenju uloge nekoliko ključnih institucija poput medrese, Gazi Husrev-begove džamije, kao centralne gradske džamije i cjelokupne Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u posebno teškim okolnostima.

- Efendija Spahić nikada se nije ni trena odvojio od svoje mahale, džemata i naroda zadržavajući neposredan, blizak i životni način komunikacije kojom plijeni sve oko sebe, promovirajući dijalog, saradnju i opće dobro - navedeno je u obrazloženju.

Efendija Spahić izjavio je da ga nagrada raduje i pomalo upozorava da se njegov život privodi kraju. 

- Ova nagrada govori da sam u lijepim godinama i da polako ovaj dunjaluk valja napuštat. Ali, hvala vama, dobri ljudi, koji ste odlučili da se i ja nađem među ovim ljudima - rekao je Spahić.

Potom je, na prijedlog Samira Fazlića i Tarika Jažića priznanje Plaketa Grada Sarajeva dodijeljeno Saudinu Bećireviću (posthumno), te na prijedlog Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Halilu Gunesu. 

Gunes je do sada je objavio 48 originalnih naučnih radova, 48 naučnih prezentacija i tri stručne knjige. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja. 

- Uvijek sam bio zadovoljan i sretan u Sarajavu pa tako je i sada. Do sada sam dobio mnogo nagrada, a mnogo više sam ih uručio. Nikada mi ruke nisu drhtale, ali sada mi srce drhti. Ova nagrada me najviše zadovoljila. Šta je BiH i Sarajevo za mene? Za mene je to velika ljubav, uvijek smo zajedno i bit ćemo. Uvijek će biti potrebno da budemo dobri prema svima - poručio je Gunes.

Dobitnicu su još i Husref Musemić i Branislav Rakonjac.

Priznanje Počasni građanin Sarajeva dodijeljeno je Želimiru Altarcu Čičku, pop-rock legendi Sarajeva, BiH i bivše Jugoslavije, kao i Branku Crvenkovskom.

Dobitnici priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva, po odluci Gradskog vijeća Sarajeva, su i Jure Franko i bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji njemački ministar za poštu i telekomunikacije Christian Schwarz-Schilling. 

Nagrade su dobitnicima trebale biti dodijeljene na svečanoj akademiji 6. aprila ove godine, ali je sjednica tada otkazana zbog pandemije koronavirusa.

 

šestoaprilska-nagrada2.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.