open-navfaktor-logo
search
Usvojen izvještaj
Dodijeljeno svih 80 mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH
Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je danas izvještaj o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
20.12.2022. u 14:53
get url
text

U skladu sa članom 10.10. Izbornog zakona BiH kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda srpskog, 23 iz reda hrvatskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Ranije je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila 76 mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri iz reda ostalih, Centralna izborna komisija BiH danas je popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dodijeljeni su Kristini Petrović (SDP) iz reda Srba, te iz reda ostalih Belmi Kapo (SDP), Halilu Selimbašiću (SDP) i Almiru Babajiću (SDP).

Također, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti, okončala postupak ovjere političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika općina Bratunac i Vogošća koji će se održati u nedjelju, 05.2.2023. godine.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 13 političkih stranaka i 7 nezavisnih kandidata.

U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika općina Bratunac i Vogošća rok za podnošenje zahtjeva za ovjeru koalicija istjrče danas u 16 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je usvojila i Uputstvo o dopunama i izmjenama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Način i postupak provjere kandidata, ovjera kandidatskih listi i izdavanje uvjerenja osobama koje su dobile mandat predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine su regulirani navedenim aktom, koji će javnosti biti dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.