open-navfaktor-logo
search
Najavio korake
Dodik: Ako Ustavni sud BiH do podne ne ukine odluku, slijedi...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će već danas popodne, ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u ovom entitetu i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa Bosne i Hercegovine. 
23.06.2023. u 09:04
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Tražimo da Ustavni sud BiH ukine odluku do petka u 12 sati, ako to ne uradi...

- Mi ćemo taj zakon donijeti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak, 27. juna, i nastaviti dalje našu političku borbu - rekao je Dodik.

Dodik je prije tri dana u Banjoj Luci održao sastanak sa predstavnicima institucija iz RS-a i predsjednicima parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta "povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine". Sastanku nisu prisustvovali predsjednici opozicionih partija.

Na sastanku je zaključeno da do danas u 12 sati Ustavni sud treba poništiti svoju odluku i vratiti je na prijašnju, odnosno da je ukine, a ne da je suspenduje ili da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju sve dok se ne donese Zakon o ustavnom sudu BiH.

VEZANI TEKST - Šta znači izmjena pravila koju je danas donio Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

- Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati.

Jedini sudija iz RS-a u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević. Njega je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 26. aprila ove godine pozvala da podnese ostavku, a iz Ustavnog suda su između ostalog naglasili da niti jedan zakonodavni ili izvršni organ nema ustavnu nadležnost da "povuče" sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Knežević je potom obavijestio Skupštinu RS-a da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.