open-navfaktor-logo
search
"Neko debelo laže"
Dodik: BiH neće u NATO, mi ostajemo sa Srbijom; Ako Schmidtu prođe nametanje Izbornog zakona...
Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti - poručio je Dodik
Autor: RTRS/Faktor
26.03.2024. u 13:37
get url
text
FOTO: Dejan Rakita/Pixsell
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik rekao je danas da "BiH nije kandidat za NATO, niti će biti član ove Alijanse".
- BiH neće u NATO, imajući u vidu sadašnju sadašnju proceduru i zakon po kojima Parlamentarna skupština treba, na bazi većine predviđenih za donošenje odluka, da donese takvu saglasnost. Te saglasnosti nema i neće je biti. Mi ostajemo zajedno sa Srbijom vojno neutralni i BiH nije zemlja koja je kandidat za NATO, niti će biti članica NATO - poručio je Dodik.
Podsjetio je je na "NATO agresiju na Republiku Srpsku i Srbiju", kazavši da je "u bombardovanju korišten osiromašeni uranij i da su ubijane žene i djeca".
Komentirao je i jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti i odbijanje inicijative Rusije da se raspravlja o "25. godišnjici NATO agresije na SR Јugoslaviju 1999. godine". Dodik je rekao da je "veoma važno da se takve inicijative pojavljuju, jer će jednog dana sigurno doći na dnevni red i bit će potvrđeno da je nad Srbima izvršena agresija".
Dodik je komentirao i eventualno nametanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Kazao je kako "RS ne može prihvatiti da živi u uvjetima nametnutih propisa", te da "Schmidt nema ništa sa izbornim procesom u BiH".
Rekao je da "ako prođe ovo nametanje, Schmidt tu neće stati i nametnut će i zakon o imovini, što je nedopustivo".
- Schmidt nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti - poručio je Dodik.
Dodao je da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo "poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada, pa i onih o EU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BiH pregovarački status".
- Onda je to sve laž. Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog amabasadora u BiH Michaela Murphyja i njih dvojica u jednoj patološoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH - rekao je Dodik.
Kazao je kako "nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces".
- Schmidt pokušava da opravda svoju platu od 25.000 evra i nahrani sujetu Murpohyja - zaključio je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.