open-navfaktor-logo
search
Ustav i Izborni zakon
Dodik: Bošnjaci čekaju međunarodne posrednike, mi nismo momci koji slušaju "centralni komitet SDA"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na konferenciji za novinare rekao je da je Republika Srpska spremna da se dogovara u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su neophodni, a u vezi s Izbornim zakonom i Ustavom BiH.
05.07.2021. u 16:50
get url
text

- Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike, u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno, to se ne dešava i neće se desiti. Republika Srpska se neće uključivati u debatu o tome kako će se birati članovi Predsjedništa BiH u Federaciji. Kada vidimo da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati. Na prostoru Federacije imaju pravo da se dogovore o načinu biranja svog predstavnika. Mi nismo u procesu oko izbora članova iz Federacije namjerno. To je dio naše politike da ne budemo tu. Uvijek kada smo za stolom, a rješavaju se pitanje problema u funkcionisanju Federacije, uvijek se to kompenzira nekim zahtjevom iz Republike Srpske. To smo odavno shvatili i ne želimo da budemo unutra - rekao je Dodik i dodao da je "izmišljena priča o asimetriji".

Dodik je rekao da je Republika Srpska prije 10 godina definisala svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati.

- Ako nema dogovora o izboru članova Predsjedništva, neće biti ni izmjene Ustava i Izbornog zakona. Smatram da je Republika Srpska trebalo da izađe sa novom inicijativom da predloži da se u jednoj ličnosti bira predsjednik i član Predsjedništva iz Republike Srpske. Znam da će neki potrčati da ovo odbiju, ali ih pozivam da razmisle, ja sam spreman da im pojasnim šta mislim – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sa predstavnicima SAD i EU članovi Predsjedništva BiH su razgovarali o izboru novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Mi smo danas u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice rekli da pokušaj imenovanja visokog predstavnika nije u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Njihov je odgovor da smo ostali samo mi i Rusija na toj strani. Ovdje se radi o nama i mislim da ni SAD ni EU nisu fer ako žele da poštujemo izbor koji je mimo propisa. Mislim da smo to jasno rekli našim partnerima iz SAD i EU. To će ostati naša politika i kada taj čovjek dođe. Ukoliko nema potvrde Vijeća sigurnosti UN-a, on nije legalan. Umjesto Inzka se pravi Christian koji je po mjeri Bošnjaka koji će da nameće. Mi po njihovom nismo momci koji slušaju "centralni komitet stranke koja se zove SDA" – istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.