open-navfaktor-logo
search
Udar na slobodu govora
Dodik brani drakonski zakon RS o kleveti: Došlo je vrijeme da se ovim oružjima stane u kraj specijalnom ratu protiv RS
Nakon oštrih reakcija javnosti na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, te predviđaju drakonske kazne, kolumnom za agenciju Srna oglasio se i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 
12.03.2023. u 08:46
get url
text

U kolumni koju je prenio RTRS, Dodik se nanovo obračunava sa predstavnicima međunarodne zajednice, posebno ambasadorom SAD u BiH  Michaelom Murphyem.

Tvrdi da je to "brutalna kampanja pokrenuta je i traje kako bi se Republika Srpska spriječila da ostvari zaštitu svog unutrašnjeg suvereniteta, svog unutrašnjeg društveno-političkog života i građana od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina Republike Srpske".

- Upravo su to bili mehanizmi raznih svjetskih centara moći za pokušaje uticaja na društveno-politički, ekonomski i svaki drugi život u Republici Srpskoj, pokušaje njenog obesmišljavanja i stvaranja nepovjerenja građana u dugoročnost i održivost Republike Srpske, napisao je Dodik

- Prepoznajući ovakve namjere, Republika Srpska je shvatila da je došlo vrijeme da se stane u kraj ovim oružjima specijalnog rata protiv nje. Da, lažne vijesti i govor mržnje u javnom prostoru su i u obavještajnoj teoriji i praksi upravo to, oružja specijalnog rata, kojima se utiče na društvenu klimu u određenoj targetiranoj društvenoj zajednici - poručuje predsjednik RS-a. 

On navodi kako "skoro sve zemlje članice EU prepoznaju klevetu kao krivično djelo i za nju većina predviđa ne samo novčane, nego i zatvorske kazne. te da ećina američkih saveznih država takođe prepoznaje klevetu kao krivično djelo".

- Sve to nije bio dovoljan argument da se Republika Srpska brutalno ne označi i ne okrivi da se kriminalizacijom klevete guše ljudska prava u Republici Srpskoj - napisao je, te zaključuje da je razlog za to jednostavan: 

- Onima koji žele sa strane da utiču na društveno-politički život Republike Srpske, da je obesmišljavaju, da oni, a ne građani Republike Srpske, određuju ko će da bude njihov predstavnik ili da oni, a ne vlasti Republike Srpske, određuju šta je za Republiku Srpsku bitno, kakve će zakone usvajati te u kojem će pravcu voditi svoju politiku, ovo predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu obesmišljavnja Republike Srpske.

To predstavlja prepreku u vođenju specijalnog rata protiv nje, prepreku u pokušajima upravljanja Republikom Srpskom preko daljinskog upravljača iz nekog centra moći, koji nije iz Republike Srpske i kojeg ne biraju građani Republike Srpske a koji prema Republici Srpskoj imaju loše namjere.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.