open-navfaktor-logo
search
Provocira i prijeti
Dodik: Čim proglasimo nezavisnost RS-a, priznat će nas 15 zemalja, a za Hrvatsku bi bilo najbolje da...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dao je intervju za hrvatski Nacional, te je ponovo iskoristio priliku da zaprijeti otcjepljenjem ovog entiteta od države Bosne i Hercegovine.   
07.11.2023. u 10:18
get url
text

- Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati - rekao je Dodik za Nacional, a intervju ovaj hrvatski magazin donosi na naslovnoj strani.

Nacional citira Dodika, koji kaže da "za otcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna".

Također, magazin Nacional piše da je Dodik pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika Bosne i Hercegovine Christiana Schmidta i američke ambasade u Bosni i Hercegovini koja ga je 20. oktobra otvoreno putem saopćenja iz Washingtona, to jest Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC), optužila kao odgovornog za korupciju u entitetu Republici Srpskoj, izvlačenje javnih sredstava i bogaćenje svoje porodice na račun građana Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.