open-navfaktor-logo
search
Čudi ga interesovanje
Dodik: Dokument dostavljen Vučiću od ranije poznat svima
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se u dokumentu koji je dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nalazi ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade o statusu Republike Srpske i atidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda, te najavio da će ga poslati i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA, Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.
22.08.2020. u 13:12
get url
text

Dodik je rekao da ga čudi toliki interes za predstojeći sastanak rukovodstva Republike Srpske sa Vučićem, koji je najavljen za srijedu, s obzirom na to da su ovi sastanci redovni i u kontinuitetu se održavaju u Beogradu ili Banjaluci.

- Mi u kontinuitetu razgovaramo o političkim i ekonomskim pitanjima. Ništa se tu ne dešava posebno osim onoga što neki nisu htjeli ni da pročitaju i vide kada se dešavalo -  kazao je Dodik.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prošle, pretprošle i prethodnih godina donosila razne stavove i zaključke u vezi sa statusom Srpske i dodao da je Vučiću proslijeđeno ono što je zvanični dokument Narodne skupštine objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, od ranije poznat, dostupan u formi informacije i sastoji se od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, koje je Vlada dužena da provodi, pišu Nezavisne.

- Mogli su svi to da uvide, pa i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je sumnjičav prema radu Narodne skupštine, ali nije sumnjičav prema radu britanske obavještajne službe, koja je u funkciji promocije takvih kao što je on. Ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade u vezi sa statusom Republike Srpske i atidejtonskim ponašanjem visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda je dokument koji je dostavljen Vučiću - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da ne misli da je potrebna bilo kakva žestoka reakcija iz Sarajeva onih koji pokušavaju da u svemu vide nešto drugo.

- Imali su priliku nekoliko godina da se suoče sa našim stavovima. Nema nikakvih skrivenih namjera i želja, to je naprosto jedna činjenično-formalna situacija koja je veoma poznata svakome ko hoće to da vidi. Borenoviću nikada nije ni bilo stalo do Republike Srpske. On je jedan obični parader koji je okupio galamdžije oko sebe i misli da se bavi politikom. Dakle, nije morao da zove bilo koga, pa ni Vučića da bi navodno on nešto saznao. Trebalo je da čita Službeni glasnik, ali on ne čita i njemu nije stalo ni do čega što je interes Republike Srpske. Njemu je stalo samo do svoje pozicije i parade - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zabrinjavajuće koliko su ljudi paušalni, jer su imali dokument koji je već nekoliko godina veoma vidljiv, transparentan i ništa posebno nije dodato, već je isključivo vezano za ono što je Narodna skupština usvojila kao zaključke i informaciju koju je razmatrala.

- Imam namjeru da taj isti dokument pošaljem i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, da ga upoznam o stavovima Republike Srpske, a poslat ću ga svima, pa i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je odnos prema Republici Srpskoj uvijek negativan i kod Borenovića i Izetbegovića koji sve napadaju, a ne znaju ni o čemu se radi.

- Moje je kao izabranog predstavnika srpskog naroda da poštujem odluke Narodne skupštine Republike Srpske, njihove zaključke i da po zaključcima postupam. Borenovićevo to nije, jer da je htio ne bi dozvolio da njegova partija glasa za promjenu poslovnika u parlamentu BiH i nekih drugih stvari koje su išle direktno na štetu Republike Srpske. On sada nekom smišljenom pozom zainteresovanog, pokušava nešto da kaže - rekao je Dodik.

On je ocijenio kao izdajničku politiku koju u kontinuitetu vode Borenović, Mladen Ivanić i drugi iz PDP-a i SDS-a, što nije ništa nepoznato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.