open-navfaktor-logo
search
Mile sa "crne liste"
Dodik: EU će se raspasti, Trump će u svom drugom mandatu RS-u donijeti nezavisnost
Bosna i Hercegovina mora da se vrati u svoj dejtonski okvir, onako kako to piše u Ustavu, a ne kako su neki željeli. Mi ćemo se zalagati za to - rekao je Dodik za RTRS u specijalnoj emisiji "Predsjednik govori"
01.09.2018. u 22:34
get url
text

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je rezolucijom NRSR o vojnoj neutralnosti jasno definisan stav Srpske o članstvu u NATO.

- NATO je nas bombardovao, samo na područje Romanije bačeno je 3.000 tona osiromašenog uranijuma. Šta vi to nama nudite? Da budemo poltroni? Ako mi biramo, biramo vojnu neutralnost - rekao je Dodik.

On je dodao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.

- Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti - rekao je Dodik.

Donald Trump će, prema Dodikovom mišljenju, uzrokovati nezavisnost RS-a i to u njegovom drugom mandatu. Dodik kaže kako američki predsjednik Trump želi da Evropska unija nestane. Smatra kako Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utječe stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

- Britanci su ovdje pravili haos. Eno, napravili su haos na Bliskom istoku i sada taj problem žele stvoriti ovdje - rekao je Dodik na RTRS-u.

Predsjednik RS-a je kazao da Rusija nema takve pretenzije i da poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno RS. On se dotakao i sukoba "civilizacija rekavši" kako je on aktuelan i da su nekadašnji historičari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka, prenosi Slobodna Bosna.

Dodik je naglasio da je u periodu kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila nezavisna država.

- Politički motiv i danas je nezavisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država srpskog narod i drugih koji u njoj žive.

- Bosna i Hercegovina nije moja država - naglasio je on.

Predsjednik Srpske je istakao da je Republika Srpska jedina političko-teritorijalna struktura na području BiH koja može samostalno da opstane.

O zabrani ulaskaruskom piscu Prilepinu u BiH

- Prilepin je srpski prijatelj. Trebalo je da učestvuje u važnom događaju, ali mu je neko zabranio ulazak, a nas niko o tome nije obavijestio - naglasio je predsjednik RS.

Dodik traži odgovor na pitanje ko je Prilepinu zabranio ulazak i zašto i navodi da su srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH morali da znaju za to.

- Ovo je na štetu ugleda Republike Srpske. Zašto to radite? Mi smo pozvali Prilepina i tražimo odgovore - rekao je Dodik i naveo da je najodgovorniji u tom lancu srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Moguć dolazak putina u Banju Luku

Dodik je rekao da ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dolazi u Banjaluku 17. septembra na polaganje kamena-temeljca za srpsko-ruski centar. Kada centar bude sagrađen, postoji mogućnost da dođe i predsjednik Rusije Vladimir Putin, naveo je Dodik.

- Lavrov formalno dolazi u Sarajevo, suštinski u Banjaluku - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje na čiji poziv šef ruske diplomatije dolazi u Banjaluku.

Izgrađeni putevi, bolnice...

Predsjednik Srpske je rekao da je Republika Srpska, do prije nekoliko godina, bila jedina zemlja u Evropi bez kilometra auto-puta, ali da više nije tako, te da će ove godine dobiti 120 kilometara auto-puta.

Dodik je istakao da je povećanje plata u iznosu od 30 KM rezultat napornog rada Vlade i institucija Srpske.

Јoš jedan pokazatelj da ekonomija Srpske ide u odličnom smjeru je i rast bruto domaćeg proizvoda, naveo je Dodik.

- Bruto domaći proizvod je 2005. godine iznosio 5,7 milijardi KM, a u ovoj godini premašuje 10 milijardi KM. Rast BDP iznosi 3,1 posto - rekao je on.

Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske uložila u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske 200 miliona KM.

- Izgradili smo bolnicu Kasindo u Istočnom Sarajevu, gradimo bolnicu u Doboju, za koju će za nekoliko dana biti položen kamen temeljac - rekao je Dodik.

On je naveo da je ponosan na formiranje Fonda za liječenje djece u inostranstvu.

Mehanizam koordinacije najveća politička pobjeda poslije Dejtona

Predsjednik RS je rekao da je najveća politička pobjeda Srpske poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam kooridinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske.

On je rekao da je koncept funkcionalne BiH, koji je značio i dodatnu centralizaciju svih funkcija u BiH, provodila međunarodna zajednica.

Istakao je da se RS suprostavila tom konceptu i u veoma teškoj političkoj borbi ga odbacila i došla do mehanizma koordinacije, koji podrazumijeva uvažavanje nadležnosti kako je to i predviđeno ustavom i zakonima.

Prema njegovim riječima, u BiH su bili mnogi visoki predstavnici koji su radili protiv Republike Srpske, kao i drugi zvaničnici koji su morali da slijede politiku međunarodne zajednice, a to je značilo što slabija Republika Srpska, a jače institucije BiH.

Dodik je naglasio da je zajedno sa svojim saradnicama dok je obavljao i funkciju premijera i predsjednika Republike činio sve da nađe odgovore na rješenja koja nisu bila laka.

On je podsjetio da se kao predsjednik Vlade Srpske suprostavio da policija pređe u nadležnost BiH.

Dodik je istakao da je u proteklom periodu bilo ozbiljnih pritisaka, da se prijetilo i njemu lično i njegovoj porodici, te da je u to vrijeme trebalo da se suprostavi onome što je bilo loše za Republiku Srpsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.