open-navfaktor-logo
search
Izborno zakonodavstvo
Dodik i Čović u Banjoj Luci: Nema vanrednih, a ni spajanja lokalnih i općih izbora
Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovorali su danas u Banjoj Luci o izbornom zakonodavstvu i drugim pitanjima, a nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je usaglašeno da nema instituta vanrednih izbora niti spajanja općih i lokalnih izbora u BiH, kao i da se mora osigurati da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike na različitim nivoima.
07.06.2021. u 13:40
get url
text

- Nema spajanja termina i uvođenja instituta vanrednih izbora, jer bi to dovelo do haosa i stalno bi se dešavali izbori - dodao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je pojasnio da je do sada postojao stav da se spoje izbori, a sada je odlučeno da to više nije tema.

Dodik je istakao i da ne treba očekivati da će se desiti bilo kakave reforma izbornog zakondodstva ukoliko ne dođe do saglasnosti oko izbora članova Predsjedništva BiH i izbora za Dom naroda.

Podvukao je da je RS protiv toga da se član Predsjedništva bira u Parlamentu BiH, nego isključivo neposrednim izborom.

- Spremni smo da jedan bude biran iz RS-a, a usaglasili smo da se iz Ustava ne može brisati - konstitutivni narodi. Samo na bazi tog koncepta, BiH može da djeluje i to nije antidejtonski - poručio je Dodik.

Podvukao je da se mehanizmom izbora mora osigurati da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje političke predstavnike na različitim nivoima

- Saglasni smo da treba zatvoriti kacelariju visokog predstavnika i osigurati da u Ustavnom sudu BiH budu samo domaće sudije, a ne i strane - rekao je Dodik, te ponovio, govoreći o novom visokom predstavniku za BiH, da "SNSD nije spreman rihvatiti nekoga ko ne prođe proceduru kako je previđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma".

Govoreći o izbornom zakonodavstvu, Čović je kazao da je centralno izborno tijelo (CIK) "nelegitimno" i da ne može odražavati potrebe izbora u BiH.

- Morat ćemo usaglasiti i da mandati pripadaju strankama - rekao je Čović.

On je pozdravio dolazak novog visokog prestavnika Christiana Schmidta, umjesto Valentina Inzka, ali i poručio da BiH ne može ići ka kanidatskom statusu uz neku vrstu protektorata.

- Upravo je OHR neka vrsta protektorata. Učekujem da upravo gospodin Schmidt omogući tu tranzicju i gašenje OHR-a - dodao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.