open-navfaktor-logo
search
Sastali se
Dodik i Dačić najavili: Predstavnici iz RS-a u novembru u Skupštini Srbije
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da će Narodna skupština RS-a u narednim danima "donositi odluke koje treba da vrate ustavnu poziciju RS-a".
25.10.2021. u 12:20
get url
text

Nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, dogovoreno je i da se Dodik, te još nekoliko političkih predstavnika parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka iz RS-a, obrate u novembru u parlamentu Srbije.

Tako bi ih "upoznali sa aktuelnom situacijom, problemima, namjerama i prijedlozima" koji dolaze iz RS-a.

- RS je jedini samoodrživ na prostoru BiH i koji može sam da funkcioniše, za razliku od BiH koja ne može ili FBiH koja ne može nikako. Jedino RS ima tu snagu. Zato se raznim odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na kriminalan način pokušava mijenjati snaga RS-a. NSRS će u narednim danima donositi odluke koje treba da vrate samo njenu ustavnu poziciju i ništa drugo - rekao je Dodik.

Najavio je da će u četvrtak na Palama biti Glavni odbor SNSD-a, gdje će se potvrditi ranije najave o povlačenju saglasnosti RS-a na Oružane snage BiH, VSTV i indirektne poreze.

Povodom današnjeg obilježavanja 30 godina Narodne skupštine RS-a Dodik je razgovarao sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem i dodao da je on jedan od najboljih poznavalaca prilika u BiH i regionu.

Dačić je rekao da je RS uspio da se sačuva u ovih 30 godina, i da je sačuvao ne samo svoje institucije, nego i "vjeru ljudi da mogu biti sami na svome".

- Imate apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma. Svaka kapitalna odluka koja se tiče pozicije naroda i entiteta i centralne vlasti na nivou BiH, ukoliko se mijenja, mora se zasnivati na saglasnosti dva entiteta i tri naroda. Svi smo željni mira i želimo da se on sačuva, ali i ustavna ovlaštenja RS-a. Srbija će garantovati ne samo ono što proizilazi iz Dejtona, nego i svega onoga što smo radili, poput Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama - kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da ga je Dodik informisao o aktuelnoj situaciji, najavama mogućih mjera i oduzimanju ovlaštenja RS-u.

Istakao je da su stranke u Srbiji zainteresovane da čuju Dodika i druge predstavnike srpskog naroda, odnosno predstavnike parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka iz RS-a u parlamentu u Srbiji.

On je ocijenio  da se "ništa novo ne dešava na ovim prostorima".

- To se decenijama unazad dešava. Pokušaj da se izigra Dejtonski sporazum, kako bi se uzelo što više ovlaštenja RS-u, da na kraju entiteti i nemaju nikakav značaj - rekao je Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.