open-navfaktor-logo
search
Interesi
Dodik ima jako dobre razloge zbog kojih "brani" Pelješki most
Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi se vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi
17.07.2019. u 21:26
get url
text

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Naime, Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru, piše Jutarnji.

Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga.

Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi se vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi. Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta.

Naime, na raspisanom konkursu za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka - Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša i iznosila je 321 miliona kuna (85 miliona KM). Procijenjena vrijednost radova je 482 miliona kuna (127,5 miliona KM) bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor. Prema dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan, piše Express.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.