open-navfaktor-logo
search
Za Tass
Dodik: Invazija Rusije je opravdana; slično je i kod nas, s muslimanima ne možemo dijeliti škole, udžbenike
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je u intervjuu za rusku državnu agenciju Tass neke kontroverzne prijedloge i mišljenja. Uoči posjeta Moskvi Dodik je komentirao kako dugi niz godina Zapad nije reagirao na, kako je rekao, istrebljenje ruskog stanovništva u Ukrajini te ustvrdio da su se u Donbasu svakodnevno događala ubistva i granatiranja.
19.09.2022. u 14:56
get url
text

- Zapad je pripremio ofanzivu protiv Luganska i Donjecka s ukrajinskim snagama, obučavao njihove vojnike i poslao značajan broj vlastitih plaćenika. Sve je bilo vrlo jasno i Rusija je morala uzvratiti. Ali način na koji to radi se razlikuje od načina na koji su to Amerikanci radili u mnogim dijelovima svijeta, ne računajući na civilne žrtve. Rusija sprovodi specijalnu operaciju čiji je cilj uništenje neprijatelja, ali svoju misiju sprovodi tako da bude što manje žrtava - izjavio je Dodik.

Podsjetio je na minhenski govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, Zapad nije ozbiljno shvatio.

- Svi se sjećamo upozorenja predsjednika Putina na minhenskoj konferenciji da Rusija ne može mirno gledati na približavanje svojim granicama i da to nikada neće dopustiti. Sva ta upozorenja nisu shvaćena ozbiljno. Ali u Evropi, Zapad se može ponašati drsko prema nama, Srbima, isključivati naftu, uvoditi sankcije, ali Rusija je druga priča, Rusija je morala uzvratiti - kazao je Dodik.

Na pitanje kakva je danas situacija po pitanju mogućeg referenduma o izlasku Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da RS ostaje pri toj poziciji i da je još više nezadovoljna, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

- Naša težnja prema Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je politički vrh te zemlje zabranio ruski jezik. Zbog toga je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje, s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike - poručio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.