open-navfaktor-logo
search
Zbog klevete
Dodik ipak priznaje Ustavni sud BiH, podnio mu je apelaciju
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, za koji govori da ga ne priznaje.
23.02.2024. u 10:36
get url
text

- Prije možda mjesec dana gospodin Dodik, koji ne priznaje Ustavni sud BiH, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. Apelacija se odnosi na klevetu – kazala je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, u razgovoru za N1.

Nije dala nikakve druge detalje, a ovu informaciju je iznijela u okviru odgovora na pitanje u vezi sa suđenjem Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću, koje je u toku, po optužnici za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Galić je, između ostalog, kazala da se izmjene Krivičnog zakona BiH, koje se dijelom odnose i na neprovođenje odluka visokog predstavnika i po kojem se Dodik tereti, mogu biti preispitivane na Ustavnom sudu BiH.

Na pitanje može li se odlučivati o tome jesu li Dodiku povrijeđena prava, Galić je odgovorila da bi mogao podnijeti apelaciju nakon iscrpljivanja svih pravnih lijekova.

- To eventualno, govorim hipotetički, zavisi kakva bi oduka bila donesena u tom predmetu. Ako ne bi bila u korist gospodina Dodika, naravno da bi imao pravo podnijeti apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine nakon iscrpljivanja svih redovnih pravnih lijekova - kazala je Galić, pa na konstataciju novinarke da Dodik ne priznaje Ustavni sud dodala:

- Prije možda mjesec dana gospodin Dodik, koji ne priznaje Ustavni sud BiH, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Dodik konstatno izjavljuje da ne priznaje Ustavni sud BiH. Tako je i prošli mjesec dao takvu izjavu.

- Ustavni sud BiH je zvanično strana politička organizacija, čije odluke na teritoriji Republike Srpske nemaju nikakav značaj. Mogu da zasjedaju koliko hoće, svi ti stranci tamo, za Republiku Srpsku oni ne postoje. Dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu, sve što tamo odluče, smatraće se nelegalnim. Tako je odlučila Narodna skupština Republike Srpske - kazao je Dodik, koji je otprilike u to vrijeme očito i podnio apelaciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.