open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Dodik je pokucao na pogrešna vrata
Šarović, Mektić i Crnadak reagirali na najavu Milorada Dodika o smjeni kadrova iz RS u institucijama BiH
22.11.2018. u 16:57
get url
text

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će poduzeti mjere za smjenu predstavnika RS u institucijama BiH, kazao da očito Dodik još nije upoznat s ovlaštenjima koja ima.

- Vjerovatno će ovih dana biti o tome dobro informiran. On je dobio mandat da vodi vanjsku politiku zajedno sa svojim kolegama u Predsjedništvu BiH, da brine o predstavljanju BiH, da vodi brigu zajedno s kolegama Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem o pitanjima koja se odnose na Oružane snage BiH, na diplomatsko-konzularna predstavništva i to je to - kazao je ministar Šarović.

Dodao je da Dodik nema nikakvih ovlaštenja, bar direktnih, kada je u pitanju Vijeće ministara BiH.

- Sve odluke mora da donosi, ni u jednom slučaju sam, isključivo sa drugom dvojicom kolega iz Predsjedništva, tako da je on pokucao na pogrešna vrata. Što se mene lično tiče, svoj mandat ću da vršim do zadnjeg dana dok mi to zakon dozvoljava i onako kako je to propisano zakonom - kazao je Šarović.

Napomenuo je da ne isključuje mogućnost da jednog dana neka druga struktura u Vijeću ministara BiH bude izabrana i da vodi politiku na način kako ta nova parlamentarna većina bude tražila, zagovarala ili kako se bude po tom pitanju opredijelila.

Ministar vanjski poslova BiH Igor Crnadak je izjavio novinarima kako ne zna na šta je tačno Milorad Dodik mislio kada je govorio o smjenama kadrova iz RS-a u institucijama BiH, napominjući da je on ministar u punom kapacitetu.

- Predstavljam srpski narod i RS u Vijeću ministara BiH sve dok ne dođe novo Vijeće ministara. Sve što sam radio za ove tri i po godine bilo je u funkciji i interesima RS-a, njene međunarodne afirmacije, njenog uvažavanja na međunarodnoj sceni - kazao je Crnadak.

Dodao je da će tako raditi i dalje.

- Ne znam čemu uopšte tolika frka, jer što naš narod kaže "ne može svanuti prije zore". Čuli smo Radmanovića, za mjesec dana je novo Vijeće ministara, nek se strpe još malo - poručio je Crnadak.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je izjava Milorada Dodika o smjeni kadrova iz RS-a u institucijama BiH "neozbiljna“.

- On prije svega mora da bude svjestan da se ne može ponašati na način na koji se ponašao, kabadahijski, da pozove ljude da podnesu ostavke. Stvar ljudi koji rade u ovim institucijama nije stvar Milorada Dodika, oni su izabrani po određenim procedurama, konkursima, dobili su određena rješenja da rade taj posao - kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, ukoliko treba da dođe do prestanka njihove funkcije ili njihovog radnog odnosa, to opet podrazumijeva određenu proceduru.

- Postoje taksativno nabrojani razlozi za prestajanje mandata, prestajanje funkcije i moraju se ispoštovati ti razlozi navedeni u zakonu. Sve ostalo je neodgovorno ponašanje, neozbiljno vršenje svoje funkcije - smatra Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.