open-navfaktor-logo
search
Šta se kuha u RS-u
"Dodik je u panici, više ne kontroliše pravosuđe BiH, s Lukačem ima narušen odnos, jedan o drugom znaju sve"
Kao skoro nikada u ovih više od 15 godina koliko je Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) apsolutni vladar bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska jedna institucija iz ovog dijela Bosne i Hercegovine nije izašla s njim na crtu kao što je to uradilo Tužilaštvo RS-a. 
28.03.2022. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje tužilaca RS-a: Dodik je direktno ugrozio istragu ubistva Radenka Bašića

Prvo je Dodik govoreći o ubistvu načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela. 

Uslijedio je oštar odgovor Tužilaštva RS-a u kojem su, između ostalog, naveli kako je "član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela".

- Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva - istakli su u Tužilaštvu RS-a.

Nebojša Vukanović, jedan od najvećih kritičara Milorada Dodika

S obziorm na to da je Tužilaštvo RS-a jasno ustvrdilo da je Dodik na određen način ometao istragu, što je krivično djelo, možda ovaj pravosudni organ pravi konkretan korak. 

No šta se desilo pa je dosad nedodirljivi Dodik oštro kritikovan u javnom prostoru? Nebojša Vukanović, opozicioni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, jedan je od najvećih kritičara Dodika i njegovog režima.

VEZANI TEKST - Četvero državnih tužilaca zatražilo "formiranje predmeta" protiv Dodika, Gordana Tadić ignoriše inicijativu

- Očito je Dodik nakon smjene Milana Tegeltije sa pozicije predsjedavajućeg Visokog i sudskog vijeća BiH i glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić izgubio kontrolu nad pravosuđem u BiH. Dok su oni bili na funkcijama, Dodik se nije se obazirao, nije odgovarao za brojne afere. E sada kada nema Tegeltije i Tadić, Dodika je uhvatila panika - kaže za Faktor Vukanović.

Smatra da je u pozadini sukob Dodika s jednim ministrom.

- Javna je tajna da Dodik ima narušen odnos s Draganom Lukačem, ministrom MUP-a RS-a. Jedan o drugom znaju sve, javnost bi bila šokirana kada bi sve njihove tajne izašle na vidjelo. Mislim da bi Dodik najradije da može išao u rekonstrukciju Vlade RS-a koja bi značila smjenu Lukača. Vidjet ćemo da li će se to i desiti - ističe Vukanović.

Nenad Stevandić, koalicioni partner SNSD-a

Drugačiji stav ima državni zastupnik Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske koja je u koaliciji sa SNSD-om.

- Pravosuđe je gorući problem u BiH. Nemamo hapšenje i procesuiranje velikih kriminalnih grupa za razliku od stvaranja politički montiranih afera. Niko ne može biti u komoditetu u ovom izazovnom vremenu, ni političari niti zaposleni u pravosuđu. Sve se mora rješavati instituicionalno, moramo se baviti sistemskim rješenjima u pravosuđu u BiH - govori za Faktor Stevandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.