open-navfaktor-logo
search
Dan nakon sjednice
Dodik kategoričan: Nema odustajanja, Vladu ćemo smijeniti ako ne sprovede zaključke
Nema odustajanja, poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, dan nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.
11.12.2021. u 16:21
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: NSRS je napustila Dejtonski sporazum, pozivam Tužilaštvo BiH da hitno djeluje!

- Ovo što je jučer urađeno je, što se tiče Republike Srpske, "sveto pismo". Od toga nema odustajanja - tvrdi Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Vlada, ipak, ne sprovede zaključke Narodne skupštine, s obzirom na to da oni nemaju zakonsku snagu, Dodik kaže, "Vlada služi da izvršava obaveze".

- Ako ne izvršava obaveze skupštine, nema Vlade, to je jasno - kategoričan je lider SNSD-a uz tvrdnju da će sa partnerima iz koalicije, u slučaju da Vlada ne sprovede zaključke, formirati novu Vladu.

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su jučer više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

 Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.