open-navfaktor-logo
search
Nove optužbe
Dodik kritikovao ambasadora SAD-a Murphyja što nije došao na veličanje četnika kod Doboja
Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaela Murhpyja da vodi antisrpsku politiku kritikujući ga što nije došao na veličanje četnika u Boljaniću kod Doboja. 
03.10.2023. u 16:46
get url
text

U Boljaniću se danas slavilo "junaštvo i žrtva pripadnika Јugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno četnika Draže Mihailovića, u spašavanju savezničkih pilota u 'Operaciji Halijard' prije 79 godina".

Operaciju su 1944. godine tokom Drugog svjetskog rata organizirali saveznici kako bi s jugoslovenskog teritorija evakuirali svoje pilote čiji su avioni tu oboreni.

- Bez obzira na to što u Boljaniću danas nema američkih predstavnika, to ne utječe na činjenicu šta su Srbi radili. Njihov nedolazak ide na obraz ambasadoru SAD-a Michaelu Murphyju, koji vodi antisrpsku politiku. On nije došao i ne želi da vidi ovo. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti. Hvala predsjedniku Fondacije "Halyard" Johnu Capellu što čuva sjećanje na slobodarsku brobu Jugoslovenske vojske u otažbini - napisao je Dodik na mreži X.

Opširnije o "Operaciji Halijard" možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.