open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Dodik: Murphy pokušava razvaliti unutrašnji dogovor u BiH, možemo istrpiti da se u RS-u svi mogu kandidovati
Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, oglasio se u vezi s dogovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. 
28.01.2024. u 10:36
get url
text

VEZANI TEKST - Ambsada SAD-a kritikovala dogovor iz Laktaša: Puno priče o izborima, a malo o integritetu, ostavljen prostor za manipulacije

- Američki ambasador Michael Murphy pokušava da razvali unutrašnji dogovor u BiH i u javnim nastupima traži da se razgovara o promjeni Ustava BiH kako bi došlo do izmjena u Izbornom zakonu.

Stav u RS-u je da možemo istrpiti određene promjene za izbor člana Predsjedništva BiH. To je da Republika Srpska bira Srbina ili predstavnike konstitutivnih i ostalih naroda, što omogućava da se svi mogu kandidovati, što je ključno pitanje tih reformi, a isto tako treba urediti i u FBiH.

Tokom sedmice razgovarao sam i sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto u Banjoj Luci i još jednom smo konstatovali da Republika Srpska ostaje na evropskom putu, kao i da je neophodno da se na evropskim pitanjima u BiH treba u potpunosti poštovati mehanizam koordinacije - neveo je Dodik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.