open-navfaktor-logo
search
Predsjednik RS-a
Dodik nahvalio Nikšića: Kada je ranije SDP bio na vlasti...
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je upućen u detalje sporazuma koji su danas potpisali "Osmorka" i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine te se nada budućoj saradnji na državnom nivou s ovim partnerima. 
29.11.2022. u 16:48
get url
text

Imao je riječi hvale za lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića i naveo kako su u periodu kada je on bio premijer Federacije Bosne i Hercegovine uradili dobar posao. Nada se deblokadi, ali ima i uslov.

VEZANI TEKST - Šta je "Osmorka" potpisala sa HDZ-om: Ovo je sadržaj koalicionog sporazuma

- Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što prije moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći raditi. Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se radili dobri poslovi - rekao je Dodik.

Najavio je kako će u četvrtak imati četiri delagata Doma naroda PSBiH te kazao: "Ne bih preporučio nikome da pravi nikakvu avanturu".

Kazao je kako s blokade ne trebaju dešavati već da se moraju deblokirati procesi izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjoj Luci te da tada neće biti blokada ni na drugim nivoima.

- Ukoliko se nastave ove blokade bit će ih i na drugim nivoima, ali vjerujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Zastupnički dom će prvog imati konstituirajuću sjednicu. S HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegij. Vjerujem da "Osmorka" neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegij i nastaviti s formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH - optimističan je Dodik.

 

Dodao je kako nisu razgovarali s "Osmorkom", ali da će pokušati pronaći zajedničke teme, evropski put i deblokada projekata. Nemaju namjeru potpisivati sporazume već postići dogovor.

- "Osmorka" i opozicija očigledno razgovaraju. Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletili da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako - rekao je Dodik.

Naveo je kako su ambicije opozicije da će učestvovati u vlasti na nivou BiH izgubljene.

VEZANI TEKST - Čović i Nikšić: SNSD će biti partner iz RS-a, vlast na svim nivoima do Nove godine

- Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor i napravili smo ekonomski dogovor i zaštitili domaću privredu. Sada smo izgubili stočni fond i ostalo. Ako imamo mogućnosti da razgovaram o tome i da sudije i tužioce imenuju parlamenti, slažemo se da pravimo dogovor - rekao je Dodik.

Kada je u pitanju raspodjela fotelja kazao je samo kako su zainteresovani za mjesto ministra vanjskih poslova BiH. Za Denisa Zvizdića rekao je kako ima informaciju da će on biti član kolegija Zastupničkog doma PSBiH, prenosi N1.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.