open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Dodik najavio novi izborni zakon kojim bi izbori bili provedeni u RS-u mimo CIK-a
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik kazao je da će RS kreirati novi izborni zakon, a tiče se provođenja izbora u ovom entitetu mimo Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
03.01.2024. u 16:57
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

- RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje RS-a i koji će predvidjeti da izborna komisija RS-a provodi općinske i republičke izbore. Vratit ćemo nadležnost koja nam pripada - rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, javlja RTRS.

Naveo je da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u NSRS-u, čiji predstavnici nisu bili na današnjem sastanku.

On je kazao da je "neprihvatljivo živjeti u zemlji gdje neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti".

- Nećemo zadirati u izbor Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. To će i dalje sprovoditi CIK - naveo je Dodik.

Kazao je da je "narušen odnos RS-a i nivoa vlasti na nivou BiH zahvaljujući Christianu Schmidtu".

- CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad provođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.