open-navfaktor-logo
search
Sjedište Delegacije EU
Dodik nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst: Tražimo da se poštuje suverenitet RS-a
Nakon sastanka u sjedištu Delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, uime predstavnika stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj, novinarima se obratio Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokarata (SNSD).
29.10.2021. u 17:02
get url
text

Pored Dodika, s Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove, razgovarali su predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider Socijalističke partije RS-a Petar Đokić i Nedeljko Čubrilović, lider DEMOS-a.

- Poštujemo teritorijalni integritet BiH, niko to ne želi da ugrozi, poštujemo i međunarodni suverenitet, ali tražimo da se poštuje suverenitet RS-a - rekao je Dodik.

O izmjenama Izbornog zakona rekao je da će podržati sve što se dogovore predstavnici Bošnjaka i Hrvata te da se "čeka taj bijeli dim".

- Mi smo savršeno dobri momci. Upoznali smo ih s našim namjerama. Nema prenosa nadležnosti, ovdje se radi o Ustavu BiH. Mi ne uzimamo nadležnosti BiH, sve što pripada po Ustavu BiH niko ne dira i ne želi da derogira. Kada su u pitanju prenesene nadležnosti, otete, mi na to imamo pravo i mi ćemo ih urediti - rekao je Dodik.

Kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz RS-a Dodik je rekao da ostaje pri stavu da to bude direktan izbor i da "stoji odredba u kojoj će se birati srpski predstavnik u Predsjedništvu".

- Kao što treba da bude u Federaciji BiH da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik u Predsjedništvu. Ako Srbi biraju mogu izabrati nekog drugog, ne mora biti samo Srbin - dodao je Dodik.

On je rekao i da Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik, nije imao pravo da nametne zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.