open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik nakon sastanka sa Von der Leyen: BiH treba dodijeliti pregovarački, a ne kandidatski status
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Predsjedništvu BiH da bi BiH trebala dobiti pregovarački status, a ne kandidatski status.
28.10.2022. u 14:25
get url
text

- Turska je u kandidatskom statusu 45 godina, a Bosnu i Hercegovinu u kandidatskom statusu mogu zarobiti 60 godina. Ovu igru treba igrati korektno i pošteno s obje strane - ocijenio je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka s Von der Leyen koja boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Stava je da BiH treba ići evropskim putem, ali da je evidentno da i Evropa ima sve više problema te je potrebno da se objasni kako će se Evropska unija nositi s tim problemima.

- Nije korektno da se govori o kandidatskom statusu, a zadržava se Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i strane sudije u Ustavnom sudu BiH. Zato to treba primiti sa dosta rezerve. Odluka je na Evropskom vijeću koje će dati konačnu odluku o tome - podvukao je Dodik.

Von der Layen se po dolasku u glavni grad BiH sastala sa članovima Predsjedništva BiH, nakon čega je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom svečano otvorila novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru Vc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.