open-navfaktor-logo
search
Razišli se u Prijedoru
Dodik nakon sastanka SNSD-a i DNS-a: Koalicija se nije raspala
Koalicija se nije raspala, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka delegacija SNSD-a i DNS-a koji je održan danas u Banjoj Luci, a kako bi se razriješili najnoviji sukobi između dviju stranaka u Prijedoru.
11.06.2020. u 13:32
get url
text

Podsjećamo, ti sukobi i pravljenje nove kaolicije u Prijedoru, iz koje je izbačen SNSD, doveli su do smjene ministrice uprave i lokalne samouprave RS-a Lejle Rešić.

- Ostajemo privrženi našem koalicionom dogovoru na nivou RS-a i onoga dijela koji se odnosi na nivo BiH. Razriješili smo pitanja o međusobnim odnosima i vjerujemo da je to kraj tog puta i da će omogućiti bolju saradnju SNSD-a i DNS-a. Što se tiče lokalnih izbora, imali smo praksu da smo 63 općine podijelili na SNSD, DNS i SP. Imali smo problema u našim lokalnim organizacijama, a ovaj put smo išli da oni dogovore zajedničko učešće. U mnogim općinama su se već dogovorili, kao naprimjer u Loparama - rekao je Dodik.

On je istakao da će koalicija funkcionisati u skladu sa potpisanim koalicijom dogovorima. Govoreći o Lokalnim izborima Dodik je istakao da problem u Prijedoru postoji duže vrijeme i da će imati svako svog kandidata za gradonačelnika tog grada.

- Došlo je do razilaženja u Prijedoru i partijske organizacije DNS-a i SNSD-a su spremne da idu sa posebnim kandidatima za gradonačelnika. Ove dvije partije su se s tim usaglasile. Očekujemo fer kampanje bez obzira na animozitete među njima - rekao je Dodik.

Podvukao je da je neprihvatljivo pravljenje koalicionih sporazuma sa SDS-om i PDP-om u vrijeme izbora.

Dodao je da su dali rok pojedinim lokalnim odborima da raskinu koalicionih dogovore sa SDS-om i PDP-om tamo gdje ih ima.

On vjeruje da će aktuelna vladajuća koalicija u RS-u pobijediti u 80 posto općina u RS-u.

- Mislim da je to realno. To je naš cilj i mislim da neće biti teško ostvariv - dodao je Dodik.

Lider DNS-a Nenad Nešić je istakao da koalicija nije upitna, a da je današnji razgovor bilo "fer i korektan". Govoreći o dešavanjima u Prijedoru, Nešić je rekao da će imati svog kandidata na narednim izborima, da tamo postoje animoziteti među općinskim organima koje "ne može riješiti vrh stranke", kao i da neće sklapati nikakve koalicione dogovore sa SDS-om i PDP-om.

- I mi, kao i SNSD, imamo želju da ostvarimo što bolji rezultat. Naša koalicija na nivou RS-a nije upitna, a nastavljamo da sarađujemo i na bh. nivou - rekao je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.