open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Beograda
Dodik ne govori uprazno o intervenciji Vojske Srbije, RS je zacrtana u Strategiji odbrane susjedne države
Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani naš narod gdje god on živio, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon održanog prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, u Srbiji.
22.04.2023. u 15:07
get url
text

 

VEZANI TEKST - "Svi Srbi u jednoj državi": Milošević je mrtav, ali plan nije, Vučić bi da ga dovrši u "bijelim rukavicama"

- Ponosan sam što sam danas na prikazu sposobnosti Vojske Srbije mogao da spoznam koliko je Srbija napredovala i čestitam predsjedniku Aleksandru Vučiću na tome. Svaki put kad dođem, vidim promjene ka boljoj opremljenosti i osposobljenosti Vojske Srbije kako bi se njena teritorija, i naš narod gdje god bio, uspješno branili i kako bi se odvratio bilo kakav napad onih koji bi to potencijalno željeli.

Danas je Vojska Srbije modernizovana i snažna. Kada gledamo 10 ili 15 godina unazad, moramo da budemo ponosni na sve što je urađeno. To je rezultat napornog rada i plana da se ojača volja za odbranom Srbije - naveo je Dodik.

Inače, kada Dodik kaže da je "Vojska Srbije spremna da brani naš narod gdje god on živio", on to ne govori tek tako. Pritom Dodik misli na vojnu intervenciju vojske susjedne države i u našoj zemlji i to je zvanični stav Beograda. 

VEZANI TEKST - SDA: Strategija odbrane Srbije još jedan izraz agresivnog odnosa prema BiH

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije je dokument koji je usvojen 2019. godine u srbijnskom parlamentu i kojim Srbija samoj sebi daje za pravo da vojno interveniše na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Srbija je tada po prvi put kao svoj prioritet zacrtala očuvanje Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta. Tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin objašnjavao je da je riječ o dokumentu koji definiše, ne samo strategiju odbrane, nego i strategiju vanjske politike Srbije. Dokument se sastoji od sedam nacionalnih ciljeva, među kojima je naglašena vojna neutralnost i "briga o svim Srbima gdje god živjeli".

VEZANI TEKST - Komšić: Srbija smatra da na polovini BiH ima pravo izvoditi vojna dejstva

- Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastavit će da unapređuje specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - navodi se između ostalog u tom dokumentu, pri čemu valja napomenuti da Srbija nije garant Dejtona, već potpisnik.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.