open-navfaktor-logo
search
Najavio nove zahtjeve
Dodik neće da CIK više provodi izbore za entitete i lokalni nivo; Šehić: Mogu tražiti i da se ukine, ali...
Skoro neopaženo je prošla izjava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kojom je zapravo najavio da će se, nakon promjene načina izbora članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine kako bi imenovali nove po želji SNSD-a i HDZ-a, raditi na drastičnom smanjenju ingerencija CIK-a.
28.09.2023. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Izmjene Izbornog zakona: Ključ izbora i smjena članova CIK-a predaje se u ruke državnih delegata

Dodik je u ponedjeljak nakon sastanka partnera u Mostaru (SNSD-a, HDZ-a i "Trojke") govorio o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u pravcu da članove CIK-a bira i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje SNSD i HDZ "vladaju", a da članove CIK-a predlaže komisija koju čine isključivo po tri zastupnika i delegata. Dodik je kazao da žele da do izmjene zakona u ovom pravcu dođe do kraja godine i da sada jedino na tome rade.

Međutim, on želi ići i dalje.

- Očekuju nas tek teška pitanja izborne reforme. Neopravdano, mimo propisa i Ustava, CIK je pribavio sebi da provodi izbor predsjednika RS-a, zastupnika u NSRS-u, na lokalnom nivou i neke još. To mora biti definisano kroz reformu izbornog sistema – izjavio je Dodik.

Ukoliko bi došlo do ovakve promjene, CIK-u bi jedino ostalo da provodi izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Koliko je to opasno, šta bi to značilo i kakva bi onda bila svrha CIK-a, pitali smo pravnika i bivšeg člana Centralne izborne komisije BiH Vehida Šehića.

- Mogu predlagati šta žele. Zakon je jasan, CIK provodi sve izbore. To je pokušaj veće kontrole izbornog procesa – rekao je Šehić.

Istakao je da teško da će zakon biti izmijenjen ovako kako to Dodik želi i najavljuje.

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

- Teško će to doći jer ipak ima visoki predstavnik koji može reagovati da bi zaštitio izbornu volju građana. Mogu onda tražiti i da se ukine izborna komisija, ali to ne može proći niti je u skladu sa Ustavom ni sa Izbornim zakonom. To su želje, one su nerealne, ne mogu ih ostvariti – stava je Šehić.

Komentirao je i aktuelni prijedlog u vezi s izmjenom načina izbora članova CIK-a kazavši da je neprihvatljiv.

- Mora se štititi integritet građana, a ne stranaka. A oni sve žele podrediti strankama, preuzeti izborni proces. Mislim da će reagovati OSCE/ODIHR (OSCE-ov ured za demokratske institucije i ljudska prava). Nisu jasni njihovi prijedlozi. Uzimaju sebi za pravo da su toliko stručni da komisiju za izbor članova CIK-a čine samo tri zastupnika i tri delegata, isključili su dva člana iz CIK-a i tri koja predlaže Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Ko je kod njih toliko stručan? To je pokušaj uspostave kontrole, birali bi ljude koji ne moraju čak biti i diplomirani pravnici. Ne smije se dozvoliti da se naruši integritet i dignitet CIK-a. Ovo im sigurno neće proći. Ima sigurno zastupnika i delegata koji će im se suprotstaviti – rekao je Šehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.