open-navfaktor-logo
search
Obraćanje novinarima
Dodik: Neću glasati za famozni ANP
Ja sam za to da se izabere mandatar, novo Vijeće ministara, i onda neka novi predsjedavajući stavi na dnevni red sva pitanja važna za BiH, pojasnio je Dodik
20.08.2019. u 12:25
get url
text

- Bila je to kratka i brza sjednica, mnogo šta smo skinuli sa dnevnog reda, pa i ANP. Ovo danas ništa ne rješava. Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo sa vanrednom sjednicom, jer su Šefik Džaferović i Željko Komšić rekli da će glasati protiv mandatara. Smatrao sam da ta sjednica ne treba da se održi. Vidjet ćemo kako ćemo dalje. Ovo ide protiv Sporazuma koji smo potpisali nas trojica lidera i ulazimo u novi zastoj, jer Sporazum vrijedi samo do 5. septembra - kazao je danas novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodao je da vjeruje da se do 5. septembra ipak može naći rješenje vezano za pitanje imenovanja mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je rekao i da mu je jasno da se danas radilo o pokušaju kupovine vremena, što je "rezultat razgovora gospodina Komšića sa ambasadorima, da se odloži glasanje o ANP-u i mandataru".

- Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. Neću glasati za taj famozni plan ni u kom obliku, jer je put u NATO za nas neprihvatljiv. Ni u ovom mandatu u Predsjedništvu BiH, a ni u narednom koji ću sigurno dobiti, neću glasati za ANP. Postoje odluke oko NATO-a koje su donošene ranije, i mi ih ne možemo poništiti, ali isto tako nećemo donositi nikakve nove odluke. Ja sam za to da se izabere mandatar, novo Vijeće ministara, i onda neka novi predsjedavajući stavi na dnevni red sva pitanja važna za BiH - pojasnio je Dodik.

Poručio je kako je prijedlog zaključaka koji je dobio "igra za malu djecu",te da je takav isti prijedlog dobio od nekih stranaca.

- Nisam protiv toga da stranci budu informisani, ali sam protiv toga da se miješaju u unutrašnje stvari BiH. Ostaje da čekamo 5. septembar, i mi ćemo odlučiti da li ćemo ostati u ovoj većini ili ne - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.