open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Delegaciji EU-a
Dodik: Nešto smo se kao dogovorili da tri strane dostave svoje prijedloge deeskalacije
Na sastanku u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u Bosni i Hercegovini, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.
12.07.2023. u 12:09
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

VEZANI TEKST - Cvijanović od generalnog sekretara UN-a zatražila da dostavi odluku o imenovanju Schmidta

Zvaničnici iz BiH, sa državnog i entitetskih nivoa vlasti, održali su jutros sastanak sa šefom Delegacije EU-a Johannom Sattlerom i direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU-a Angelinom Eichhorst.

- Kao predsjednik RS-a i SNSD-a osjećam da u EU postoje različiti procesi da neke zemlje što je moguće prije prime u EU kao što je Ukrajina i neke druge zemlje. I da je zgodna ova kriza u Bosni i Hercegovini da se EU postave zahtjevi za prijem BiH u EU. Ono što je važno reći jeste da smo se nešto kao dogovorili da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge kako će se deeskalirati. Mi smo odmah to uradili BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Teritorijalni integritet je neupitan. Suverenitet je bitno ugrožen, pa je tako danas u BiH najavažnije i osnovno pitanje šta kažu stranci - rekao je Dodik.

EU želi da ojača evropski put, nastavio je on, ističući da "mi želimo biti primljeni". 

- Tražimo da sa EU razgovaramo šta je neophodni potez za BiH kao minimalan uvjet da u vanrednim okolnostima za EU dobijemo taj status. Deeskalacija podrazumijeva da se popuni Vijeće ministara, da je pitanje ministra finansija ranije riješeno i da Bošnjake i Hrvate oni su u punom kapacitetu, Srbi to nemaju. 

Treba reći da ne postoji koopredsjedavajući Vijeća ministara i to bi moglo da dovede do krize, ako se ne riješi brzo. "Trojka" rizikuje da Vijeće ministara bude u nemogućnosti da donosi odluke - upozorio je Dodik.  

Podsjetio je da je pred BiH stavljeno ispunjavanje 14 prioriteta, a da je "neko izabrao tri važne stvari".

- Oni su izabrali VSTV, sukob interesa i nešto oko sudova. Odavno smo rekli da za to nećemo da glasamo dok ne vidimo kako riješiti pitanje Ustavnog suda BiH. Spremni smo da stavimo svih 14 prioriteta i rješavamo zajedno, ako ne može, onda da stavimo ova tri, ali da se izmijene zakonske odredbe o učešću stranaca sudija. Samo na taj način van snage bit će stavljen Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a - naveo je entitetski predsjednik.  

Komentirajući "partnere iz bošnjačkog i hrvatskog naroda" rekao je kako mu se "čini da bi mnogo lakše neka pitanja riješili sa SDA nego sa ovom 'Trojkom'".

- Otišli su dalje od onoga što je pokazivala SDA. Ono što moramo jeste da napravimo priču o održivom kretanju da se riješi problem ministra finansija, koopredsjevajućeg Vijeća ministara ili svih 14 prioreta EU na dnevni red, ova tri zakona plus zakonsko rješenje o Ustavnom sudu BiH ili bilo šta drugo što rješava pitanje stranih sudija. 

Ključno pitanje koje bi moglo biti važno za sve jeste dinamika u EU. Nas koje optužuju za remećenja, mi smo spremni za rješavanje 14 plus. Ako za druge postoji ubrazan put, zašto ne bi moglo i za BiH. 

Mi ne želimo BiH u NATO-u, drugi žele. To sam jasno rekao. RS ni jednog trenutka nije težila ka eskalaciji problema, nije se pozvala ni na kakvu mogućnost sukoba. Ovo je politički proces, neće biti nikakvog rata. Ali vidimo da postoji snažan pritisak te vrste. Nastavit ćemo da se krećemo po agendi koju smo zamislili. Predlažem da se svi vratimo na početne pozicije. Neka Ustavni sud poništi svoju odluku i sve ono što je lažni visoki predstavnik donio, mi ćemo poništiti svoj zakon - poručio je Dodik.  

VEZANI TEKST - Šta može presuditi pa da Schmidt smijeni Dodika? Rušenje države BiH ili...

Naglasio je da "ne postoji odluka Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Schmidta", te se osvrnuo i na pitanje državne imovine:

- Lažno pitanje je pitanje državne imovine. Neće se desiti da u Parlamentarnoj skupštini to bude rješavano putem zakona, ne prihvatamo rješenja bajnih stručnjaka. To pitanje je riješeno Ustavom. Bosna i Hercegovina nije Sarajevo, niti Mostar, niti Banja Luka, nego je sveukupno. RS ne provodi nikakve mjere secesije, to je lažna floskula, spin. RS smatra da ukoliko BiH ne pokaže svoju održivost da je i to moguća vrsta kretanja. Jer BiH ne može da uradi ništa od tih stranaca. Tako sad pored lažnog Schmidta imamo lažnog Muprhyja. Ponaša se kao tetka. Zamislio je da je veliki igrač. 

Lažna priča o Schmidtu, o Muprhyju. Naš pristup je jasan. Možemo biti konstruktivni, ako hoćete suštinsku deeskalaciju povucite sve, mi ćemo povući naš zakon. Ako nećete onda ćemo se odmjeravati na tom nivou. RS neće objaviti ništa što objavi lažni visoki predstavnik. To može biti korisno za jačanje suvereniteta BiH. Mi se ne zaklinjemo u BiH, nije naša ljubav, ni naša želja. Ali razumijemo da je međunarodni faktor zalegao iza onoga što se zove Dejtonski sporazum.  Jedino smo mi danas imali plan za deeskalaciju - rekao je Dodik. 

Komentirao je i sinoćnji koncert u Srebrenici, kao i dolazak stranih tužilaca. 

- Ne znam ni kakav se koncert održao, ni gdje. U Federaciji BiH je bio dan žalosti, u RS-u nije bio. Ako je nešto neprimjereno, ako ima vrijeđanja, naravno da osuđujem. Sve smo učinili da dodatno ne komplikujemo situaciju u ovim danima održavanja pomena u Srebrenici. Smatramo da se tamo desio veliki zločin. RS poštuje bol svih žrtava, znamo šta je bol i izjavljujemo saučešće svima - rekao je Dodik i po ko zna koji put negirao genocid. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.