open-navfaktor-logo
search
Kakve su namjere
Dodik o 9. januaru i defileu u Istočnom Sarajevu: Cilj nam je...
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da niko ne može spriječiti da RS-a obilježi svoj 31. rođendan i naglasio da bi odustajanje od 9. januara značilo poništavanje historije.
06.01.2023. u 15:56
get url
text

- Bez obzira na sve svjetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo - istakao je Dodik, piše RTRS.

On je podsjetio da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju takozvane "Srpske Republike BiH" koja je nekoliko mjeseci kasnije dobila naziv Republika Srpska.

- Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo prije ijednog opaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je RS stvorena u miru i u miru i obilježava svoj dan - rekao je Dodik i dodao da to šta, kako kaže, razni administratori i mešetari o tome misle, je njihov problem.

On je poručio da se taj dan ne može pomjeriti.

- Ako bi bio pomjeren samo na sljedeći dan, time bi bila poništena historija, a mi nemamo namjeru da to činimo - poručio je Dodik.

On je istakao da je cilj defilea u Istočnom Sarajevu okupljanje građana toga kraja, a ne izazivanje bilo koga u Sarajevu.

- Te morbidne ideje o tome da će oni spriječiti autobuse govori o njima, a ne o nama. Očigledno da je neko pod utjecajem stranaca rekao da nema tih barikada - naveo je Dodik.

Dodao je da je bila nepotrebna i najava protesta u Kantonu Sarajevo povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.