open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Dodik o odluci Ustavnog suda BiH: Politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je povodom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i dopune Zakona o republičkoj upravi.
02.12.2022. u 16:45
get url
text

- Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH. To je sud čije odluke su u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Republika Srpska će nastaviti s primjenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lijekove - poručio je Dodik.

 

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima RS-a i dopune Zakona o republičkoj upravi RS-a

Naime, danas je Ustavni sud BiH, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti, utvrdio da ovi zakoni nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.