open-navfaktor-logo
search
"Sude muslimani..."
Dodik o optužnici protiv njega: I nama stalo da dođe do tog procesa, jedino tamo legitimno sam ja
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje "u neustavni" Sud Bosne i Hercegovine. 
03.12.2023. u 12:12
get url
text

VEZANI TEKST - Milorad Dodik, optuženik sa ranije preuzetim obavezama: Slijede odgode ročišta i ponižavanje države, ako Sud BiH dozvoli

- Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca - naglasio je Dodik za srbijansku TV Prva komentirajući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra.

Naša politika je, smatra Dodik, očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći šta mi mislimo - a naš izbor nije BiH.

Činjenica da privatnio lice mijenja zakon nigdje ne postoji u svijetu, kaže Dodik, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj historiji, osim, kada su to bile neke okupacije.

- Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sjede musimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom prostupku. Јoš je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani - istakao je Dodik.

VEZANI TEKST - Crnadak: Bio sam u pravu, Dodik i Schmidt sve su dogovorili, a dokaz je...

Ponovio je da je BiH "apsurdna zemlja".

- Neimenovani stranac ne može nametati zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Јedino tamo legitimno sam ja - poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i Republike Srpske.

Dodik je naveo i da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli Christiana Schmidta koji nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a.

Predsjednik RS-a je podsjetio da je Schmidt donio odluku da bude kažnjen onaj koji njega ne poštuje, te da ga sada zbog toga inkriminišu i Sud i Tužilaštvo BiH.

On je naglasio da je kao predsjednik RS-a obavezan prema Ustavu da potpiše ukaz koji je donijela Narodna skupština.

- Cilj je da se oslabi RS i ojača unitarna BiH - istakao je Dodik, te dodao da je njegova politika da očuva status RS-a u teritorijalnom i političkom smislu.

VEZANI TEKST - Pogledajte na šta je ličilo Dodikovo izjašnjenje o krivnji u Sudu BiH

On je rekao da nema pravo da razmišljam o tome da bi ga NATO trupe mogle oteti, već ističe da radi svoje poslove bez oklijevanja.

- Čini mi se da ne činim štetu drugome, štitim interes RS-a i Srba - rekao je Dodik i podsjetio da je ranije sa četiri relevantne adresa dobio informacije o tome da bi ga NATO mogao kidnapovati.

Za ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza je rekao da ne govori istinu kada priča "o nekim vojnim kampovima u RS-u jer je drugoj strani samo važno da drži stereotip o Srbima kao lošim momcima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.