open-navfaktor-logo
search
Otišao u Beograd
Dodik o ostavci Haradinaja: Nova farsa za pritisak na Srbiju
Prema njegovim riječima, čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje
19.07.2019. u 21:32
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja liči na sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a ima za cilj da vrši dodatni pritisak na Srbiju. Dodik je danas sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o ostavci Ramuša Haradinaja.

-Rekao sam da mi to liči na sve one dosadašnje farse koje su najčešće pravili međunarodna zajednica i pojedini u BiH iz muslimanskog i hrvatskog naroda i da ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova - rekao je Dodik u izjavi za RTS.

Dodaje da mu izgleda veoma farsično kada Haradinaj kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država.

-Čitava ta priča oko vlasti u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje i u tom pogledu ne može da bude rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda kakav je u RS-u mora da šuti i da, kako je rekao, trpi torturu međunarodnog faktora koji mu je namijenio ulogu života u državi u kojoj ne može da funkcioniše.

Istakao je da je Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka nauštrb nacionalnih i državnih interesa za Srbe neće biti.

-Naravno, treba težiti ka konsenzusu i kompromisu, ali on mora da bude općeprihvatljiv - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.