open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dodik o sastanku s Escobarom: Amerikanci žele unitarnu državu, sutra ću razgovarati sa Erdoganom
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom na press konferenciji u Lukavici kazao kako "u BiH neće biti rata".
08.11.2021. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović prenio Escobarovu poruku: SAD je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine

- Escobar i ja smatramo da nemaju osnove priče o sukobima, ratu... Saglasni smo da moramo sačuvati mir. Oni koji zveckaju oružjem treba da budu na meti reakcije međunarodne zajednice. Nemamo problem oko Dejtona, s tim da Amerikanci vide njegovu dinamičku formu, a mi smo za ustavnu BiH. Amerikanci žele unitarnu BiH. 

Sve naše akcije bit će u skladu sa Ustavom BiH. Nemamo namjeru da urušavamo integritet BiH. Rekao sam da pripremamo dokumente, povući ćemo naše saglasnosti kada su u pitanju Oružane snage, indirektni porezi, sudstvo...  

Srbi i Hrvati neće da idu u Oružane snage BiH, nećemo da kvote namijenjene nama popunjavanju Bošnjaci muslimani jer bi uskoro dobili muslimansku vojsku - izjavio je Dodik o sastanku s Escobarom.

Dodik je istakao će "RS spašavati BiH".

- Nemamo saglasnost s Escobarom o svemu. RS će nastaviti spašavati Ustav BiH, tako spašavamo BiH. Razgovarali smo o ekonomiji, projektu Otvoreni Balkan... Bošnjaci muslimani ne žele to, kao iza toga stoji Srbija - istakao je Dodik i dodao da nije bilo ni riječi o eventualnim sankcijama SAD-a.

VEZANI TEKST - Komšić: Escobar smatra da je u BiH vještačka kriza, proširenje na Zapadni Balkan je imperativ za EU

Najavio je da će sutra biti u Ankari.

- Želim razgovarati sa Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Turske, jedne velike države, velike nacije o stanju u BiH - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.