open-navfaktor-logo
search
Nakon posjete
Dodik o sastanku sa Putinom: Izdvojio je za mene 53 minuta plus 15 minuta uručenje odlikovanja
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci govorio o posjeti Rusiji, razgovoru sa Vladimirom Putinom, transplatacijama u Minsku, kupovini bjeloruskih autobusa, ali i misteriozno najavio "važne  stvari" o kojima sada ne može detaljno govoriti.
23.02.2024. u 14:51
get url
text

VEZANI TEKST - Muhasilović: Dodik je dobio signal od Putina, Rusija će mnogo agresivnije igrati u BiH, Zapad je perfidan

Istakao je kako je, zajedno sa delegacijom iz RS-a, sa puno uvažavanja i pažnje primljen i razgovarao preko sat vremena sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istakao je da mu je Putin zahvalio na tome što BiH nije uvela sankcije Rusiji.

- Sastanak sa Putinom je ozbiljno vrijeme za svakog državnika. Osnovni razgovor trajao je 53 minuta plus 15 minuta uručenje odlikovanja. Pričali smo o stvavima o kojima do sada nismo i o kojima razgovaraju ozbiljni državnici. Imali smo prvi sastanak u nizu sastanaka tog dana. RS ne smije da izgubi kontakt sa najvišim nivoom u Ruskoj federaciji… - istakao je.

Dodao je da je Rusija prošle godine bila najveći investitor u BiH, a spremna je da nastavi sa isporukom gasa po postojećim okolnostima.

Dodik je kazao kako Rusija ima pozitivan stav prema miru i stabilnosti u BiH i regionu.

- Nema nijedan zahtjev sa ruske strane prema nama da nešto činimo ili izvršavamo. Poštujemo što se oni ne miješaju u unutrašnje stvari u RS-u i BiH i što su svjedoci Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je prenio Putinove ocjene da je "nedopustivo da se neizabrani stranac miješa u unutrašnje stvari u BiH".

Najavio je da će u narednih 60 dana RS posjetiti kompanija iz Tatarstana (Kazanj) koja se bavi naftom, plinom i kaučukom, kako bi vidjeli načine i mogućnosti da ulažu u RS.

Govoreći o posjeti Bjelorusiji, sastanku sa rukovodstvom te zemlje, predsjednikom i premijerom, Dodik je rekao da RS tamo ima prijatelje.

- U Bjelorusiji imamo prijatelje. To nije zemlja koja je okružena bodljikavom žicom ili betonom, niti je njihov predsjednik negativac. Mogli smo da čujemo važna iskustva u vođenju zemlje u teškim okolnostima – kazao je Dodik.

Naveo je da je 21 osoba iz RS-a, od čega troje djece, imalo transplantacije u Minsku, zahvaljujući dobroj saradnji koju je održao ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Dodik je najavio i kupovinu deset modernih ekoloških autobusa iz Bjelorusije za gradove u RS-u. Istakao je kako će besplatno voziti đake, studene, a jedan od njih će u Banjoj Luci voziti iz centra grada prema UKC na Paprikovcu kako bi se rasteretio saobraćaj na toj relaciji.

Dodik je "misteriozno" izjavio da je "veoma zadovoljan i nekim stvarima o kojima ovdje ne može da govori ali će biti poznato za mjesec dana".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.