open-navfaktor-logo
search
Kritikovao partnere
Dodik o "Trojci": Poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU
Sarajevske stranke, umjesto ravnopravnog i partnerskog odnosa, opet guraju priču o "pravima najbrojnijeg naroda" da odlučuje o procesima u BiH. Svakim njihovim pokušajem da negiraju osnovne principe na kojima počiva ova državna zajednica, ubijaju i Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
14.02.2024. u 16:11
get url
text

Dodaje kako opet imamo isti rasplet događaja.

- Svako ko prati politička dešavanja, može da dođe do istog zaključka - Amerikanci su opet odigrali svoje. "Trojka" se pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga - to se ne dopada Amerikancima - navodi.

Dodik navodi da sada svi stoje zaglavljeni dok Amerikanci ne izmisle nešto novo što "Trojka" može predstaviti kao svoje.

- I Nizozemska je ovih dana naročito aktivna. Ministar Konaković još aktivniji - kaže on te dodaje:

- Kada su na osnovu pisanija raznih portala i medija koji su u službi stranaca, a ne na osnovu stvarnih činjenica, podizane sankcije protiv zvaničnika RS-a, predstavnici Bošnjaka su likovali i sami pozivali da se to privede kraju, da se spriječi moje političko djelovanje i RS izoluje i da se dižu optužnice - nastavlja on.

Tvrdi kako je stvarni smisao svega toga bio disciplinovanje Srba.

- To je način na koji Amerika funkcioniše. Ako vas ne mogu kupiti, onda će vas uništiti. Jasna stvar. Danas kada pišu o njima, nije im baš svejedno, sad kažu to su laži.

Jednakim žarom su komentarisali i dočekali podizanje optužnice protiv mene, a pitanje je kada će početi podizati optužnice i protiv njih. BiH nema pravosuđe niti vladavinu prava. U ovakvoj nakaradnoj BiH se pita Amerika, a u RS-u se pita narod i predstavnici srpskog naroda vode politiku koja je u cilju zaštite srpskih interesa - rekao je Dodik.

Spremni su, kaže, za EU i "to otvoreno pokazujemo konkretnim djelima, ali bez spremnosti druge strane nema ni evropskog puta".

- Bošnjaci su pred najvažnijom odlukom i od njihove odluke zavisit će i sudbina BiH.

Amerika ne može da donosi odluke umjesto izabranih predstavnika, niti Bošnjaci mogu da ostvare dominaciju o kojoj maštaju. Svi treba da prihvate jedino moguće rješenje koje osigurava mir i stabilnost u BiH, a to je dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma. Bez toga neće biti ni BiH, a ni evropskog puta - zaključuje Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.