open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Dodik obećao zaustavljanje divlje gradnje na Jahorini
Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u utorak, 29. novembra, biti održan sastanak u Istočnom Sarajevu na kojem će biti razmatrana potreba donošenja zakona o Olimpijskom centru "Јahorina", kao i regulisanje pitanja gradnje na ovoj planini.
26.11.2022. u 11:00
get url
text

Dodik, koji se jučer sastao sa rukovodstvom Olimpijskog centra "Јahorina", je ukazao da je važno da se Јahorina posmatra isključivo kao mega razvojni, komercijalni, finansijski i tursistički centar, te da mora da nestane mentalitet u vezi sa malim i skorojevićkim projektima na ovoj olimijskoj planini.

Kazao je da se dugi niz godina hotelijeri i vlasini ugostiteljskih objekata na Јahorini ne ponašaju odgovorno prema RS-u zbog čega će, kako je najavio, biti formirano posebno odjeljenje finansijske policije i porezne uprave. Naveo je i da će se i oni koji imaju neregulisanu gradnju na Јahorini morati suočiti sa rigoroznim propisima, piše Srna.

- I o tome ćemo na sastanku u utorak. Kao predsjednik neću dozovoliti da se ovo ugrozi! Ovo je samo po sebi važno finansijski i razvojno mjesto za čitav region - naglasio je Dodik, ističući da su općine Pale i Trnovo koje su na Јahorini nadležne po pitanju imovine i građevinskih dozvola od toga ostvarile značajne prihode.

Dodik je naglasio da na Јahorini projekti neće i ne smiju stati.

- Apsolutno želim da stimulišem, ukažem, zatražim i osiguram da Vlada i sve institucije u RS-u sa posebnom pažnjom gledaju na ovaj prostor. Ne smijemo dozvoliti da se zaustave projekti, niti smijemo dozvoliti da se skrnavi ovdje ovaj prostor - istakao je Dodik.

On se osvrnuo i na pitanje sigurnosti na Јahorini, ističući da se ni po tom pitanju neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Јahorina" Nedeljko Elek izjavio je da je Dodik obećao da će zajedno zaustaviti divlju gradnju na Јahorini.

Elek je istakao da za Јahorinu vlada ogromno interesovanje, da ne postoji nijedna firma iz regiona koja se bavi građevinom, a da nije došla na planinu, ali je ukazao da ova olimpijska ljepotica živi od skijanja, ne od gradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.