open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dodik očekuje da sutra s Izetbegovićem i Čovićem riješi pitanje imenovanja
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik očekuje da će sutra na sastanku sa liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Draganom Čovićem biti dogovorena ranije utvrđena imenovanja na nekoliko pozicija na nivou BiH te da više ne bude blokada po tom pitanju.
06.07.2020. u 15:25
get url
text

- Postoji ranija primarna raspodjela drugog kruga funkcija, nakon Vijeća ministara. Mislim da već postoji saglasnost da se to uradi i nastavi po dogovoru koji je ranije važio. Evetualno, ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili urade na pojedinačnim mjestima da to otvore sutra i da pokušaju riješiti, ali da više nema blokada u vezi s imenovanjima – dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Sastanak će, kaže, biti održan u 13 sati u Istočnom Sarajevu, a SNSD je zainteresovan za dva mjesta: Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

- Tamo ima već oko pet-šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, treba da budu stavljena pred Vijeće ministara i to pitanje bude završeno - rekao je Dodik.

Uvjeren je i da će Parlament BiH usvojiti predloženi budžet, te da ne treba da se s tim u vezi vršiti nikakav pritisak.

Na izjavu predsjednika Centralne izborne komisije BiH Željka Bakalara da su upitni lokalni izbori 15. novembra ako u ovoj sedmici ne bude usvojen budžet zajedničkih institucija BiH za 2020. godinu, rekao je da će SNSD podržati predloženi budžet, ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva za izmjenama.

- Dali smo svoju saglasnost na nivou Vijeća ministara i u okviru Predsjedništva BiH da ide taj prijedlog budžeta. Podržat ćemo prijedlog budžeta koji je otišao iz Predsjedništva - dodao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.