open-navfaktor-logo
search
Dopis vratio "nepročitan"
Dodik odgovorio Schmidtu: Visoki predstavnik u BiH ne postoji, degutantno je da se lažno predstavljate
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da "Bosna i Hercegovina nema imenovanog visokog predstavnika jer se donošenje rezolucije nije desilo i naglasio da je zato dopis koji je dobio od Ureda visokog predstavnika lažan i nelegalan, te ga iz tog razloga vraća nepročitanog".
07.07.2023. u 11:36
get url
text

Navevši da je "sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio pismo nevjerovatne sadržine, predsjednik RS-a je naglasio da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10 koji Ured visokog predstavnika krši svojim postupcima".

Dodikovo pismo objavio je RTRS u cijelosti: 

Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH reguliše se način imenovanja visokog predstavnika u BiH, a to znači da visokog predstavnika u BiH imenuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija svojom relevantnom rezolucijom.

Članom I stav 2 Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano je da "s obzirom na složene zadatke koje im predstoje, strane potpisnice zahtjevaju da se, u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, imenuje visoki predstavnik koji će olakšati napore strana potpisnica i mobilisati organizacije i tijela uključena u civilne aspekte mirovnog rješenja, i prema potrebama koordinirati njihove aktivnosti, tako što će obavljati dole navedene dužnosti, koje su mu povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija".

Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/36) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 stav 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije gdje se u obrazloženju iste u tački 46 navodi: "imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum".

Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Vijeće sigurnosti UN, dakle Vijeće za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično djelo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.