open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik: Odluka o obustavi gradnje Pelješkog mosta remeti odnose sa Hrvatskom
Na sjednici Predjedništva usvojeni su i Zaključci u vezi sa migrantskom krizom, te je konstatovano da BiH neće biti teritorija/baza za smještaj migranata
16.07.2019. u 17:58
get url
text

Predsjedništvo BiH je na današnjoj, četvrtoj redovnoj, sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske, s dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući PBiH Milorad Dodik). Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu s rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.   

Dodik je kazao danas u Sarajevu da su na sjednici Predsjedništva razmatrali prijedlog zaključaka o obustavi radova na Pelješkom mostu te otvaranju spora sa Republikom Hrvatskom, koji on nije podržao. Istakao je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali za tu odluku, te da je ona formalno usvojena.

- Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS-a zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče - kazao je.

Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

- Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu - poručio je.

Na današnjoj sjednici Prеdsјеdništvо BiH usvojilo je i Zaključak o rješavanju pitanja migrantske krize u Bosni i Hercegovini. 

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina nеćе biti teritorija/baza za smještaj migranata.  Predsjedništvo BiH konstatira da Vijeće ministara BiH, niti na ponovlјeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavilo Sveobuhvatan i detalјan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno poduzeti radi rješavanja problema migrantske krize.

Konstatirano je da je ovakvim postupcima došlo do usložnjavanja situacije s  migrantima. Prеdsјеdništvо BiH ćе pokrenuti razgovore s nadležnim organima Rеpublikе Srbiје i Crnе Gоrе u cilju rješavanja pitanja ilegalnih migracija. Pozivaju nadležne  nivoe vlasti da se aktivno uklјuče i pоmоgnu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.