open-navfaktor-logo
search
Treći dan zaredom
Dodik opet po zvaničnicima SAD-a: Pored njih Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant, ovo ni Nadrealisti nisu mogli zamisliti
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, ponovo se jutros, treći dan zaredom, obrušio na zvaničnike SAD-a, prvenstveno opet Jamesa O'Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju koji je 2. februara održao govor u Sarajevu.
04.02.2024. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: O'Brien politički sahranio "Trojku", objavit ću stenogram iz Laktaša, ovo im je zadnji dogovor...

Kazao je da pored njih federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant.

- Kako je moćna Amerika došla na ove grane? Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni sekretar SAD-a bavi se BH gasom, njegov pomoćnik Sabijom (vjerovatno misleći na Sebiju Izetbegović, op.a.), ambasador respiratorima i poslovnicima o radu. Pored njih, Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant. Ovo ni Nadrealisti nisu mogli da zamisle. 

Nastup O'Briena u Sarajevu demonstracija je bahatosti i odsustva ideja. Dok su mu puna usta suvereniteta BiH, podržava samozvanca koji je direktna negacija suverenosti. Govori o prijateljstvu prema narodima u BiH, a tretira te iste narode kao divlje horde iz kamenog doba kojima će on donijeti vatru. Svaka američka administracija bila je posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose. 

Nekadašnji ambasador SAD u BiH Tomas Miler je govorio: "Bolji je i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje". Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju. Dogovor koji smo mi postigli ima za cilj da građani u BiH budu zadovoljni, da im bude bolje, da krenemo putem članstva u EU, a ne da njim bude zadovoljan O'Brien - napisao je Dodik danas na svom nalogu na društvenoj mreži X, nekadašnji Twitter.

Naveo je da je Dejtonski sporazum veliki uspjeh tadašnje administracije SAD-a, te da RS vodi politiku poštovanja Dejtonskog sporazuma.

- Paradoksalno je da mi branimo američki uspjeh od američkih diplomata. Imam suverenu odluku građana Republike Srpske na izborima da budem predsjednik. I zakleo sam se da ću poštovati Ustav i zakone. Svoje srce, riječ i život daću samo svom narodu i Republici Srpskoj. Tu sam da poštujem njihovu volju, da se dogovaram s predstavnicima druga dva naroda, poštujući njihove interese. Tu sam da Republika Srpska bude partner svima, ali podanik nikome - naveo je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.