open-navfaktor-logo
search
"Žele da sahrane RS"
Dodik: Ova istraga je kraj BiH, u januaru uspostavljamo VSTV Republike Srpske
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da su posljednje aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH (izuzimanje dokumentacije i saslušanja svjedoka u predmetu formiranog zbog napada na ustavni poredak, op. a.) "preambiciozne" i sa namjerom da "sahrane RS".
22.12.2021. u 14:00
get url
text

Najavio je da će naredni mjesec biti doneseni novi zakoni koji će regulisati pravosudni sistem.

VEZANI TEKST - SIPA u Vladi RS-a i NSRS-u, iz Tužilaštva se oglasili: Ne pretresamo nikog, izuzima se dokumentacija

- RS će se organizovano braniti. Ovakav Sud i Tužilaštvo ne trebaju nikome, a posebno ne RS-u. Zabranit ćemo njihov rad i da se stvori neutralno pravosuđe, nezavisno, i koje nema politički motivisane procese. Ovo je politički motivisano ponašanje suda i tužilaštva – kazao je Dodik.

Ocijenio je da je "obuhvat" bh. pravosudnih organa "preambiciozan, te da su istragom obuhvaćene institucije RS-a, parlament i Vlada RS-a, sve politike partije, kao i zastupnici u NSRS-u".

Ocijenio je da je istraga o napadu na ustavni poredak BiH, "široka kriminalna aktivnost i govori da je njihova namjera destabilizacija RS-a".

Iznoseći ekonomske pokazatelje u tom entitetu, rekao je da se sve radi "sa namjerom da se zaustavi uspješan projekat RS, te da se zbog mržnje političkog Sarajeva prema RS-u pokušavaju preduzeti mjere njene destabilizacije".

- Osnova nema, Republika Srpska je činila sve u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ovo je politički motivisan progon, kao kada su prije stotinjak godina sudili Petru Kočiću, pred sudom motivisanim stranim prisustvom – rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Sudija Perić: Dodik se ne šali, njegov glavni cilj je pravosuđe koje je Tegeltija uništio iznutra, VSTV je pukao

- Ponovo imamo harangu, Sud i Tužilaštvo koji rade po nalozima političkog Sarajeva. Žao mi je što je opozicija upletena u ovo, pokušavaju da opravdaju kao da to nije napad na ustavni poredak, ali u svojim izjavama optužuju RS, govoreći kako je to trebalo da se radi na nivou BiH.

Naveo je da se ovo nije dešavalo ni u vrijeme "apsolutne diktature".

Rekao da će se već u januaru uspostaviti Visoko sudsko i tužilačko vijeće RS-a, te da će uskoro o tome raspravljati NSRS, kao i da su prijedlozi zakona pripremljeni.

- To će diskvalifikovati Sud i Tužilaštvo BiH. Niko nas u tome neće zaustaviti. Posebno nakon ovih procesa. Da se ne misli da smo preplašeni, evo i ja ću u tome učestvovati, sve dok NSRS ne donese novi zakon. Ovo je obična lakrdija. Ovo je isto kao što smo gledali oko referenduma. Prvo smo bili optuženi ja i predsjednica RS-a, a onda i članovi komisije – kazao je Dodik.

Poručio je da je ovaj proces, odnosno istraga u predmetu "napad na ustavni poredak BiH", ujedno i "kraj BiH".

- Ovaj proces je kraj BiH. Ne zato što to hoće Milorad Dodik, nego zato što su zloupotrijebljene institucije do mjere da ne treba više da postoje. Mislio sam da bi bilo dobro božićne i novogodišnje praznike provesti u političkom zatišju... - kazao je Dodik.

Obrušio se i na visokog predstavnika u BiH Cristiana Schmidta i poručio da on "ne može ništa uraditi i nijedna njegova mjera u RS-u neće biti prihvaćena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.