open-navfaktor-logo
search
Još 23. decembra
Dodik pisao njemačkom kancelaru Scholzu moleći ga ponizno za sastanak bilo kad i bilo gdje
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik još 23. decembra prošle godine obratio se pismom kancelaru Njemačke Olafu Scholzu ponizno moleći za sastanak sa njim.
10.01.2022. u 13:42
get url
text

To je u suprotnosti sa onim što Dodik iznosi u javnosti kada je riječ o Njemačkoj prijeteći kontrasankcijama.

Najprije je u pismu uputio iskrene čestitke Sholzu na imenovanju za kancelara.

{$galerijaFotografija}

- Savezni kancelar Njemačke, jedna je od najutjecajnijih fukcija u Evropi i radujem se i nadam konstruktivnoj saradnji sa vama u duhu pozitivnih iskustava kakve je Bosna i Hercegovina imala sa Njemačkom do sada. Berlinski proces, kao jedna od značajnih incijativa usmjerenih ka ubrzanju reformskog procesa u Bosni i Hercegovini, stvorio je pozitivnu dinamiku koju političke partije i institucije Republike Srpske žele da nastave i time daju značajan doprinos i pomognu pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - piše Dodik i dodaje:

- U svjetlu trenutne političke situacije u RS i Bosni i Hercegovini, kao i regionu Zapadnog Balkana, te smatrajući da su direktni dijalog i kompromisni dogovor, a ne optužbe koje se iznose putem medija ili iznošenjem neusaglašenih, jednostranih optužujućih izjava, jedini pravi put za rješenje svih dilema i postojećih nesuglasica, ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije.

Dodik naglašava kako je spreman na sastanak bilo kada i bilo gdje!

- Otvoren sam za susret na lokaciji i što hitnijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po vašem izboru, ili u nekoj od vaših institucija. Vaša zemlja gospodine savezni kancelaru, bez ikakve sumnje spada u red najvažnijih spoljno-političkih i trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te se stoga nadam vašem aktivnom angažmanu i dodaje:

- Gospodine savezni kancelaru dozvolite da izrazim nadu da ćete biti u mogućnosti da prihvatite predloženi sastanak ali i uvjerenje da će naš predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naših naroda.

dodik1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.