open-navfaktor-logo
search
Samit u Sloveniji
Dodik ponovo poražen: Džaferović i Komšić odbili deklaraciju o "legitimnom predstavljanju"
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik se nakon sastanka Procesa Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja u Sloveniji još jednom žalio kako je opet ostao u manjini, kada su u pitanju odluke kolektivnog šefa države.
12.09.2022. u 14:23
get url
text

Naime, Dodik je za RTRS nakon sastanka kazao da predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Pored toga, Dodik je zatražio od Brisela i institucija Evropske unije da u narednih pet godina izdvoje više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

VEZANI TEKST - Brdo-Brijuni bez deklaracije jer BiH ne prihvata hrvatski stav?

- U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uvjeta za takav čin - rekao je on.

I ovaj put "neutralni" Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o rusko-ukrajinskom sukobu. Istakao je da je bio u manjini zbog svog stava da je riječ o tzv. specijalnoj operaciji i da male zemlje ne treba da se miješaju u sukobe velikih.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao da je njegov prijedlog bio da se dio sastanka posveti Ustavu BiH u smislu osiguranja jednakih prava svih konstitutitivnih naroda, ali neki od predstavnika iz BiH su to odbili i na tome smo to pitanje ostavili.

Odgovarajući na pitanje smatra li da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status kazao je da ne zna da li će se to dogoditi jer postoji rezerva prema tome među nekim zemljama EU, ali je naglasio da je bilo vrlo indikativno što se taj status dodijelio Ukrajini, ali ne i BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.