open-navfaktor-logo
search
Predsjednik entiteta
Dodik ponovo prijeti: Ili će nepokretna imovina biti vlasništvo RS-a ili mi nećemo biti u BiH
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će novim zakonom o nepokretnoj imovini "RS vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH".  
09.03.2023. u 17:15
get url
text

Dodik je istakao da je to pitanje riješeno jer, prema Dejtonskom sporazumu, tvrdi on, imovina pripada entitetima, prenosi RTRS.

On je poručio da otimanje imovine RS-u znači razbijanje BiH.

- Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Vijeću ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjoj Luci.

Komentarišući raniju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenom stavljanju van snage zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao da nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, poručivši da niko neće oteti imovinu RS-a.

- Pokušali smo da se prilagodimo ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratit ćemo svu imovinu u nadležnost Republike Srpske u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu - naglasio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.