open-navfaktor-logo
search
Odgovor iz Banje Luke
Dodik poručuo Bećiroviću: Nema ništa od NATO puta BiH dok se RS pita, a orden Putinu je...
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Denis Bećirović nema mandat da govori u ime, kako sam kaže, većinske Bosne i Hercegovine, jer je on samo "bošnjački član Predsjedništva ili jedna trećina političke volje u BiH, a 49 posto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini".
17.01.2023. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović sa ambasadorima Kvinte u NATO-u: Dodikovo odlikovanje Putinu je neviđena civilizacijska sramota

- Umjesto da se izbori za vlastiti politički izraz, i Bećirović bira da se pridruži antiruskoj histeriji u trenutku dok SAD priznaje da je u BiH ubacio 80 miliona za suzbijanje tzv. ruskog utjecaja. Pitam se kako se zove to što radi SAD i zašto bošnjačka politička elita uporno žmiri na svakodnevno američko miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i pitanja koja se tiču njene vanjske politike - istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Bećirovića da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike i da dodjela odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nije ogledalo BiH, Dodik je poručio da je Republika Srpska, a ne BiH, dodijelila orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i da ne zna što bi se iko, pa i Bećirović ograđivao od toga.

- Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH, i što je najvažnije otvoreno smo uradili šta smo smatrali da treba. Orden ruskom predsjedniku nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu - naglasio je Dodik i napomenuo da Republika Srpska ne trguje tajno sa Rusima, niti sklapa tajne trgovinske ugovore.

Što se tiče Bećirovićeve priče o NATO i članstvu BiH u tom savezu, Dodik je rekao da i Bećirović zna da od toga nema ništa sve dok se pita Republika Srpska, a pita se i pitat će se.

Slično razmišlja i Željka Cvijanović.

Na pitanje novinske agencije Srna da li je Bećirovićeva posjeta usaglašena na sjednici Predsjedništva BiH iz kabineta Željke Cvijanović, trenutne predsjedavajuće Predsjedništva BiH, kazali su da je "riječ o individualnoj posjeti".

Dodali su da ta posjeta nije prošla proceduru odobravanja na sjednici Predsjedništva, "pa nije bilo ni usaglašavanja stavova".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.