open-navfaktor-logo
search
Ima li kraja...
Dodik poziva na neutralnost BiH, a požurio da čuva leđa, možda i kaput, ruskom ambasadoru
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom u vezi sa posljednjim dešavanjima na istoku Evrope gdje je Rusija anektirala dvije ukrajinske regije.
22.02.2022. u 20:06
get url
text

Dodik je i ranije svojim nepromišljenim i nesuvislim izjavama balansirao između apsurda i političkog amaterizma praćenog sirovom bahatašću, ali je ovaj put, čini se, prevazišao sebe. Dodik je najprije dao izjavu kojom je zbunio sebe i sve ostale.

- Nedvosmisleno svjedočimo novim geopolitičkim realnostima koje raslojavaju ne samo političku i sigurnosnu strukturu, već neminovno donose zaoštravanje i dodatne pritiske u bilateralnim i multilateralnim odnosima - poručio je Dodik.

Zatim je kazao kako institucije BiH i njeni zvaničnici trebaju biti uzdržani, ali brže bolje požurio da pričuva leđa, možda i kaput, Kalabuhovu. Zatim je, u želji da dobije još jednu pozitvnu recku u notesu ruskog ambasadora, osvrnuo se na izjave članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su dali podršku Ukrajini i osudili poteze Moskve.

VEZANI TEKST - Džaferović: Rusko djelovanje je flagrantna povreda međunarodnog prava

- Komšić i Džaferović nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe. To je njihov privatni i politički stav, oni su direktno zloupotrijebili situaciju. BiH jedino što može postići je neutralan stav.

Ako oni cijene da na taj način pridobijaju simpatije, zvali su i mene da se pridružim, realno je očekivati da budemo neutralni. Svi mi imamo simpatije, to što su potrčali da se svrstaju govori da nisu vodili računa o BiH - kazao je Dodik, a vjerovatno krajičkom pogleda čekao klimoglav Kalabuhova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.