open-navfaktor-logo
search
Nije baš idilično
Dodik priča ekonomske bajke: RS se u 2022. godini zadužila skoro duplo više od FBiH
Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u svojim medijskim istupima u pravilu ističe kako je ekonomska situacija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska sjajna.
11.10.2022. u 15:10
get url
text

Tvrdi da rastu plaće, penzije, socijalna davanja..., o tome je govorio i u ponedjeljak u Beogradu, ali slučajno ili ne, zaboravlja da progovori o kontinuiranom zaduživanju RS-a.

Naime, capital.ba piše pozivajući se na analitički tim Bloomberg Adrije, da se RS u ovoj godini do sada na berzi zadužio za 325,62 miliona KM, dok je Federacija Bosne i Hercegovine na isti način prikupila 179,86 miliona KM.

Prema Kalendaru aukcija papira od vrijednosti, Ministarstvo finansija RS-a je u ovoj godini imalo četiri aukcije trezorskih zapisa i šest emisija obveznica, dok je otkazalo jednu prodaju obveznica u junu (30 miliona KM) i jednu aukciju trezorskih zapisa u aprilu (20 miliona KM).

Što se tiče Federalnog ministarstva finanasija, u ovoj godini uspješno su održane četiri emisije obveznica i jedna emisija trezorskih zapisa. Otkazane su po dvije emisije obveznica i trezorskih zapisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.