open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Dodik: Projekte od kojih je u RS-u odustala Njemačka finansirat će Mađarska
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je tokom posjete Mađarskoj dogovoreno da vlada te zemlje u RS investita ukupno 118 miliona eura.
21.08.2023. u 13:02
get url
text

Naglasio je da je od tog iznosa oko 70 miliona eura planirano za neke od projekata koje je Vlada Njemačke odlučila da ne finansira nakon što je Narodna skupština RS-a donijela odluke kojima bi taj entitet preuzeo neke od ovlasti BiH kao države.

Dodik je rekao da je održao odličan sastanak s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te s liderima Srbije, Turske i Azerbejdžana. Poručio je da RS ima probleme, ali da ih rješavaju tako da to "podijele sa prijateljima".

- U ovoj godini smo do sada riješili obaveze od 740 miliona KM, a povukli smo na tržištu novac u iznosu 350 miliona KM - tvrdi Dodik.

Konferenciji za medije prisustvovala je i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović koja je navela da je zahvalna Mađarskoj na političkom razumijevanju stanja u BiH i dodala da se nastavlja saradnja RS-a i Mađarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.